Latvijas graudu mašīna — turbulencē • IR.lv

Latvijas graudu mašīna — turbulencē

Foto — Reinis Inkēns
Osvalds Zebris

Labajos laikos resursus uzkrājam, sliktajos atdodam — par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Latraps īpašo nozīmi krīzes laikā saka tā vadītājs Roberts Strīpnieks

Torīt Roberts Strīpnieks uz savu darbavietu Elejā brauca bez padoma par to, kas un kā notiks turpmāk. Viņam bija skaidrs, ka nekavējoties jāpārtrauc sadarbība ar Krieviju, un jau tajā pašā dienā, 24. februārī, kad Krievija uzklupa savai kaimiņvalstij un sāka brutāli slepkavot, Baltijā lielākais lauksaimnieku kooperatīvs Latraps informēja savus partnerus Krievijā, ka no viņiem minerālmēslus vairs nepirks. Tagad šis solis šķiet pašsaprotams, taču tāds tas nepavisam nebija pirms gada, kad Kijivai tika dotas bēdīgi slavenās «trīs dienas». 

Iepriekšējais finanšu gads (noslēdzās pagājušā gada 30. jūnijā) lauksaimniekiem ir bijis ļoti veiksmīgs, šis būs daudz smagāks, jo graudiem vitāli nepieciešamā «barība» — minerālmēsli — jāpērk par daudz augstāku cenu, ražošanas izmaksas ceļ arī gāzes, degvielas un citas cenas, bet globālajā graudu tirgū ieplūst lētie graudi no Krievijas, uz kuriem sankcijas neattiecas. 

Latraps nozīme šādos laikos būtiski pieaug, jo kooperatīvs sava mēroga dēļ spēj kompensēt lielu daļu no svārstībām tirgū, kā arī ir apņēmies investēt lauksaimniecībai perspektīvos attīstības virzienos.

Ir pagājis gads, kopš sākāt darbu Latraps valdes vadībā (Roberts Strīpnieks darbu sāka 2022. gada 17. janvārī, pirms tam no 1999. gada viņš vadīja uzņēmumu Latvijas valsts meži) — kāds ir bijis šis pirmais gads?
Sākt sadarbību bija liela izšķiršanās gan kooperatīvam, gan man. Latraps uzticējās man, es uzticējos kooperatīvam, un mēs sākām kopēju ceļu. Man tas nozīmēja un aizvien nozīmē milzīgi daudz jaunas informācijas, un pēc šī pirmā gada es varu apliecināt, ka cilvēka relatīvā laika izjūta ir tieši proporcionāla no jauna apgūstamo lietu daudzumam. Tāpēc piecu gadu vecumā gads mums šķiet mūžību garš, bet 50 gadu vecumā paskrien vienā mirklī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu