Atbalsts ar cukura piedevu • IR.lv

Atbalsts ar cukura piedevu

Zīmējums — Freepik
Ilze Šķietniece

Lai mazinātu sekas, ko uz ekonomiku atstāj Krievijas iebrukums Ukrainā, valsts uzņēmējiem piedāvā atbalstu. Skaidrojam, kādi ir nosacījumi un vai visi, kam palīdzība nepieciešama, to var saņemt

Līdz Ukrainas karam ķīmisko preču ražotāja SIA CrossChem izejvielu piegādes ceļi veda no Krievijas. Taču politiskā situācija lika tos mainīt. Uzņēmumam nācās meklēt jaunus piegādātājus un piegādes kanālus, kas būtiski palielināja izmaksas. «Pīķa mirkļos pieaugums bija pat četras piecas reizes,» stāsta SIA CrossChem valdes priekšsēdētājs Ričards Andersons. Viens no kompānijas zināmākajiem produktiem ir dīzeļdzinēju izplūdes sistēmas attīrīšanas šķidrums AdBlue. Kopš 2007. gada uzņēmums ar to nodrošina Latvijas un pasaules lielākos transporta parkus un degvielas uzpildes staciju tīklus.

Eiropā izejvielu cenas bija «astronomiski lielas», tāpēc uzņēmums meklēja citu risinājumu. Atrada iespēju sadarboties ar iepriekš zināmiem piegādātājiem Ķīnā. Taču tas prasa gan vairāk laika, gan papildu finanšu ieguldījumus. Atšķirībā no iepriekšējiem piegādātājiem, kas ļāva veikt pēcmaksu 40—60 dienu laikā pēc preces saņemšanas, ķīnieši pieprasa priekšapmaksu, turklāt divus mēnešus iepriekš. Vēl divi mēneši paiet, kamēr izejvielas ar kuģi atved līdz Latvijai. «Tālāk vēl ir ražošanas cikls, un tikai tad — pārdošana. Tas nozīmē, ka mums praktiski jābūt gandrīz sešu mēnešu finanšu segumam,» skaidro Andersons. «Tādēļ ļoti labi noderēja Altum atbalsts — apgrozāmo līdzekļu aizdevums.»

SIA CrossChem ir viens no 25 Latvijas uzņēmumiem, kas līdz janvāra vidum bija saņēmuši atbalstu, ko piešķir, ja Krievijas iebrukums Ukrainā atstājis negatīvu ietekmi uz uzņēmuma darbību. Likumu, kas šajā gadījumā paredz atbalsta pasākumus, Saeima pieņēma pagājušā gada jūnijā. Tas tika pamatots ar nepieciešamību mazināt kara ietekmi uz ekonomiku. Pēc tam Ministru kabinets apstiprināja aizdevumu programmu noteikumus. Tās paredz iespēju saņemt apgrozāmo līdzekļu vai investīciju aizdevumu, kā arī garantiju jauniem apgrozāmo līdzekļu, investīciju aizdevumiem un finanšu līzingiem. 

Sākotnēji programmas bija paredzēts īstenot līdz pagājušā gada beigām, bet decembrī pieteikumu iesniegšanas termiņš tika pagarināts līdz šā gada beigām. Atbalsta programmas administrē finanšu institūcija Altum. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu