Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

ooooo Dievzeme / Vanskabte land. Islandiešu režisora Hlinura Palmasona filma ir emocionāli piesātināts skats uz cilvēka trauslumu un niecību iepretim pirmatnējai dabas varenībai, kas spēj satriekt druskās ikvienu, kas ar to nerēķinās. Galvenais varonis — jauneklīgs dāņu priesteris Lūkass (spožā aktiera Eliota Kroseta Houves tēlojumā) ierodas Islandē 19. gadsimta beigās, lai sludinātu luterānismu. Viņa koloniālistisko skatījumu drīz vien izaicina gan vide, gan iedzīvotāji. Gan tematiski, gan vizuāli (uzņemts uz 35 mm lentes) pārlaicīgs darbs, kas jau šķiet kā klasika, ko var ierindot līdzās citiem hrestomātiskiem darbiem par «jaunu» pasauļu apgūšanu, piemēram, Vernera Hercoga Agirre, Dieva dusmas (1972) vai Fickaraldo (1982). RIGA IFF 2022. gada galvenās godalgas laureāte. Kino no 11. janvāra.


oooo Sazvērestība Kairā / Walad Min Al Janna. 
Tuvo Austrumu filmas Latvijas repertuārā ir salīdzinoši reta parādība, tāpēc prieks, ka zviedru un ēģiptiešu izcelsmes režisora Tarika Saleha jaunākais, arī Kannu kinofestivālā pirmizrādītais darbs šobrīd ir skatāms kino. Filma ir spraigs politiskais trilleris, kas pēta laicīgās varas centienus gūt ietekmi reliģiskajās institūcijās, šajā gadījumā — Azhara sunnītu universitātē Kairā. Salehu, lai arī viņam iebraukšana tēva dzimtajā Ēģiptē pēc iepriekšējās filmas (Nīlas Hiltona incidents, 2017) ir aizliegta, var uzskatīt par vienu no zināmākajiem un talantīgākajiem valsts sociopolitisko temperatūru atspoguļojošajiem kinoautoriem. Kino no 6. janvāra.


oooo Turi mani cieši / Serre moi fort. 
Aizvadītais gads ir bijis labvēlīgs luksemburgiešu un vācu izcelsmes aktrisei Vikijai Krīpsai — par imperatores Sisī lomu Marijas Kreiceres Korsetē viņa saņēma Eiropas Kinoakadēmijas balvu. Gaidot Korseti parādāmies Latvijas kinoteātros, vērts pievērst uzmanību lieliskai franču filmai — aktiera un režisora Metjū Amalrika režisētajai Turi mani cieši, kas šobrīd skatāma straumēšanas platformā Mubi. Nonākusi tiešsaistes repertuārā bez publicitātes fanfarām, tā ir kā kluss sprādziens, vēstot par to, ka cilvēka prāts ir spējīgs uz visu, lai tikai sevi pasaudzētu no sāpīgu notikumu trieciena. Ģimenes mātes lomā Krīpsa, kas uz saviem pleciem iznes lielāko daļu filmas. Filma skatāma Mubi.com.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu