Cietais rieksts • IR.lv

Cietais rieksts

Māra Miķelsone

Grāmata par bijušā šovmeņa Volodimira Zelenska draugu loku, kļūdām politikā un pārtapšanu tautas līderī

Ukrainas sestais prezidents Volodimirs Zelenskis kopš 2019. gada aprīļa, kad tika ievēlēts par valsts augstāko vadītāju, dažādās sabiedrības grupās ir saukāts tikpat dažādi, kāda bijusi šo grupu izpratne par politiku. Klauns, ukraiņu miljonāra Ihora Kolomoiska marionete, arī Kremļa roka. Taču, 2022. gada 24. februārī sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, izrādījās, ka bijušais aktieris un 1978. gadā Krivijrihā dzimušais Jautro un atjautīgo kluba dalībnieks ir ciets rieksts. Līdz karam sašķelto un korupcijas novārdzināto Ukrainas sabiedrību viņš ne tikai spējis saliedēt pret pretinieku, bet kļuvis par iedvesmas un drosmes avotu ukraiņiem. «Stāsta, ka pirmajās kara dienās, kad Rietumu līderi ieteica evakuēties no Kijivas, Zelenskis atbildējis: «Man vajag ieročus, nevis taksometru.» Tajā mirklī mēs droši nezinājām, kas patiesībā notiks.» Tā beidzas biogrāfiskā grāmata par Volodimiru Zelenski, kuras autors ir Serhijs Rudenko. 

Žurnālists ar 30 gadu pieredzi Rudenko uzrakstījis grāmatas arī par citiem Ukrainas prezidentiem — Viktora Janukoviča, Viktora Juščenko un Jūlijas Timošenko komandām. Zelenskis. Biogrāfija esot līdz šim veiksmīgākais darbs — grāmata tulkota 26 valodās. 

Tās vērtība ir izziņas materiālā, ko autors savācis par Zelenski. Taču pietrūkst skaidrības par Zelenska paša motivāciju kļūt no sekmīga šovmeņa par politiķi, un vai viņš bijis oligarha Kolomoiska «projekts», kas pārsniedzis tā robežas. Kā izteicies grāmatas autors intervijā Latvijas Avīzei, «mums rit karš, un es nevēlētos tagad runāt par kādām prezidenta vai viņa komandas kļūdām». «Mums Ukrainas sabiedrībā ir iekšēja vienošanās, ka līdz kara beigām nekādu kritiku pret augstāko armijas virspavēlnieku nevēršam.»

Lasītājs var izsekot, kā Krivijrihas puisis ar draugiem un domubiedriem izsitas Padomju Savienības laikos populārajā Jautro un atjautīgo klubā, kurā dominēja joki par varu un bija jāizdomā asprātīgi skeči, pašiem jāspēj tos aktieriski pasniegt. Kluba zvaigznes bija populāras gan PSRS laikos, gan pēc tās sabrukuma krieviski runājošajā postpadomju telpā. Zaporižjas-Krivijrihas komandā Zelenskis 1997. gadā kļuva par Jautro un atjautīgo kluba čempionu līgas uzvarētāju Krievijas televīzijā, bet pēc tam izveidojās komanda 95. kvartāls ar Zelenski priekšgalā, kas šajā TV šovā piedalījās līdz pat 2003. gadam. Jurista izglītību ieguvušais Zelenskis nekad nav strādājis profesijā. Popularitāti ieguvis ar Studijas 95. kvartāls (viņš bija tās līdzīpašnieks un mākslinieciskais direktors) veidotajiem komēdiju šoviem un TV seriālu Tautas kalps. Tajā viņš spēlēja nejauši par prezidentu kļuvušu vēstures skolotāju. Seriāls kļuva par platformu jaunai partijai Tautas kalps, no kuras Zelenskis startēja prezidenta vēlēšanās un visiem par pārsteigumu 2019. gadā uzvarēja pieredzējušo konkurentu Petro Porošenko.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu