Garšīgi un zaļi • IR.lv

Garšīgi un zaļi

1
Lilita Kenta. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Ikdienas ēšanas paradumi ir viens no iedarbīgākajiem veidiem, kā individuālā līmenī mazināt klimata pārmaiņas. Šomēnes norisinās jau sestais dabai draudzīga uztura izaicinājums Neapēd zemeslodi. Otro gadu to vada Lilita Kenta

Piektdienas pēcpusdienā Kozy Eats, vienā no populārākajām vegāniskajām ēstuvēm Rīgā, ir grūti atrast brīvu galdiņu. Bārmenis brīdina, ka pasūtīto var nākties gaidīt ilgāk, nekā ierasts. Toties vilties nenākas. Ēdiens ir ne tikai garšīgs, bet arī tāds, ko droši var piedāvāt jebkuram gaļēdājam, kurš pārliecināts, ka vegāni ēd tikai zāli. Un reizēm avokado. Pusdienas šķīvī ir sātīgas un apetītlīgas.

Organizācijas Dzīvnieku brīvība rīkotās kampaņas Neapēd zemeslodi priekšvakarā tās vadītāja Lilita Kenta izvēlējusies sarunai šo vietu ne tikai tāpēc, ka tā ir viena no pašas iecienītākajām, bet Kozy Eats ir arī kampaņas partneris. Uz katra galdiņa novietots buklets, kas aicina janvārī ēst mazāk gaļas, lai cīnītos ar klimata pārmaiņām. Piesakoties izaicinājumam mājaslapā Neapedzemeslodi.lv, dalībnieki var izvēlēties kādu no trim grūtības pakāpēm — janvārī trīs reizes nedēļā neēst gaļu un zivis, ēst visu mēnesi veģetāri vai arī pārtikt tikai no augu valsts uztura. Ik rītu e-pastā ieripos vēstule ar vairākām vegāniskām receptēm, kā arī noderīgu informāciju par to, kādu ietekmi uz vidi atstāj ēšanas paradumi. 

Vairāk nekā puse no dalībniekiem parasti izvēlas pirmo izaicinājuma līmeni — atteikties no gaļas vismaz dažas dienas nedēļā. «Mūsu galvenā mērķauditorija ir cilvēki, kas nekad nav mēģinājuši neēst gaļu. Ja līdz šim to ēdi katru dienu, bet tagad divas vai trīs reizes nedēļā izvēlies neēst, ietekme no tā ir ļoti liela,» saka Lilita Kenta.

Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē esošās Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas dati liecina, ka par 14,5% no visām cilvēka darbības rezultātā radītajām siltumnīcefekta gāzu emisijām ir atbildīga industriālā lopkopība. Turklāt gaļas patēriņš kopš 60. gadiem attīstītajās valstīs gandrīz divkāršojies. «Raugoties uz visu garo ražošanas ķēdi, cik daudz resursu tajā tiek izmantots, augu valsts produkti ir dabai draudzīgāki. Jo, lai radītu dzīvnieku valsts produktu, ir jāaudzē dzīvnieks, jābaro, jāpadzirda,» skaidro kampaņas vadītāja. Neapēd zemeslodi rīkotāji aprēķinājuši, ka pagājušā gada dalībnieki aiztaupīja tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, ar vieglo automašīnu aizbraucot no Rīgas līdz Portugālei un atpakaļ 175 reizes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu