Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

1
Māris Diņģelis

Notikumi, sasniegumi un atklājumi, kas sagādāja pārsteigumu 2022. gadā

Škic!
Polijas Dabas aizsardzības institūts kā invazīvu svešu sugu klasificēja Felis catus jeb mājas kaķi. Kad pret to sāka protestēt murrātāju īpašnieki, institūts bija spiests izplatīt īpašu skaidrojumu, ka negrasās sākt apkarot kaķu populāciju, jo lēmums esot pieņemts «tīri no zinātniskā skatpunkta». Tiek uzskatīts, ka pirms tam savvaļā dzīvojošie kaķi tika pieradināti pirms aptuveni 10 tūkstošiem gadu Tuvajos Austrumos, no kurienes izplatījās tālāk pa pasauli.

Kad kādā televīzijas pārraidē institūta biologs Vojcehs Solažs paskaidroja, ka kaķu plēsīgums var atstāt negatīvu ietekmi uz vietējo biodaudzveidību, kāds saērcināts veterinārs pajautāja — varbūt par invazīvu sugu būtu jāatzīst arī cilvēki, ņemot vērā, ka mūsu senči nākuši no Āfrikas?


Hameleons
Gada sākumā notikušajā elektronikas izstādē CES Lasvegasā vācu autoražotājs BMW pārsteidza ar konceptauto, kas spēj mainīt krāsu. Apvidus auto prototipa iX Flow virsbūve darbojas pēc tāda paša principa kā elektroniskās tinte — nospiežot pogu, auto maina krāsu no melnas uz baltu vai otrādi.


Dārgākās zāles pasaulē
ASV medikamentu pārraugi novembra sākumā apstiprināja jaunu gēnu terapijas metodi Hemgenix, kas palīdz pacientiem ar iedzimtu asinsreces saslimšanu — hemofiliju B. Jaunās zāles ievērojami samazina potenciālas noasiņošanas risku, un pacientiem vairs nav nepieciešama regulāra asins pārliešana. Taču vienīgā nepieciešamā deva, ko izstrādājusi kompānija CSL Berhring, maksā 3,5 miljonos ASV dolāru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu