Katra krīze ir arī iespēja • IR.lv

Katra krīze ir arī iespēja

Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs

Šā gada tops pamatā bāzēts 2021. gada datos, tāpēc tajā vairāk atspoguļojas nevis kara, bet šķietami jau sen aizmirstās Covid-19 pandēmijas ietekme. Tas nozīmē, ka stipri ir augusi ar kokapstrādi saistīto uzņēmumu vērtība, kā arī dažādu attālinātu pakalpojumu sniedzēju, piemēram, telekomunikāciju biznesa vērtība. Piemēram, Gaujas Koks ir uzrādījis ļoti spēcīgu izrāvienu.

Uzskatu, ka kara ietekmi visvairāk izjutīs kompānijas, kuru bizness ir saistīts ar Krieviju un Baltkrieviju, ko, visticamāk, redzēsim nākamā gada topā.

Vērtējot nākotnes perspektīvas, jāņem vērā arī ekonomikas recesija. Lai gan pieņemts runāt par recesiju, kad negatīvs iekšzemes kopprodukta pieaugums vērojams divus ceturkšņus pēc kārtas, pagaidām tādu novērojām tikai pēdējā ceturksnī, tomēr tas ir diezgan skaidrs signāls par ekonomikas stāvokli. 

Šajā laikā iedzīvotāju ienākumi, visticamāk, neaugs tik strauji vai mazināsies, tāpēc noteikti arī mazumtirdzniecības sektorā būs vērojamas izmaiņas — neies tik labi kā iepriekšējos gados. Taču vispirms jāredz, cik dziļa būs recesija. Manuprāt, ļoti lieli satricinājumi nav gaidāmi, bet to ietekmēs daudzi ekonomiski faktori. Lielā mērā tieši nodarbinātības līmenis noteiks recesijas dziļumu un ilgumu Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu