Kas paliks pēc mums • IR.lv

Kas paliks pēc mums

Jāņa Putrāma līdzdibinātais Aerones Engineering, kas iekļuva finālistu sarakstā gan Ietekmes uz vidi, gan Zaļo inovāciju kategorijā, ir spilgts mērogojama jaunuzņēmuma piemērs. Straujāk par viņu ražotajiem robotiem, kas čakli strādā vēja turbīnu apkopē, attīstās tikai pati atjaunīgās enerģijas industrija. Foto — Ieva Salmane
Marija Leskavniece

Lai izceltu uzņēmumus, kuru darbības kodolā iekodēta ne tikai katra biznesmeņa vēlme nopelnīt, bet arī rūpes par vidi un mūsu visu kopējo nākotni, jau otro gadu tiek pasniegta Baltijas Ilgtspējas inovāciju balva

Ideja par balvu izaugusi no koprades un ilgtspējas akseleratora Future Hub, stāsta gan akseleratoru, gan balvu organizējošā inovāciju vadības uzņēmuma Helve biznesa attīstības vadītāja Anna Marija Ķiesnere. Future Hub mērķis bija veicināt lielu uzņēmumu sadarbību ar jauniem, inovatīviem biznesiem dažādu ilgtspējas problēmu risināšanā. Proti, dot iespēju jaunuzņēmumiem izstrādāt nebijušus risinājumus, ko uzņēmumi varētu integrēt ražošanā. Piemēram, tika meklētas iespējas, ko darīt ar pārtikas atlikumiem lielveikalu ķēdē Rimi. Ar laiku radusies vēlme šo modeli attīstīt tālāk un dzimusi doma par balvu. «Tajā ļoti liels fokuss ir uz inovācijām un zaļajām tehnoloģijām, izceļot to lomu ilgtspējas mērķu sasniegšanā,» paskaidro Ķiesnere.

Balvu pasniedz trīs kategorijās — Ietekme uz vidi, atsevišķi vērtējot sasniegumus lielo uzņēmumu un jaunuzņēmumu laukā, Zaļās inovācijas piecās apakškategorijās un Pārmaiņu vēstneši, kurā žūrijas uzmanību izpelnījās pa trim cilvēkiem no katras Baltijas valsts.

Balvas mērķis ir veicināt labās prakses apmaiņu, tāpēc iepriecina, ka šogad balvai pieteikušies uzņēmumi no visām trim Baltijas valstīm līdzvērtīgi. Jā, inovāciju kategorijā igauņi bijuši aktīvāki, pasmaida Anna Marija Ķiesnere. «Bet kopumā mums ir stabils Baltijas pārklājums.» 

Pirmajā gadā vairāk tika vērtētas konkrētas uzņēmumu ilgtspējas iniciatīvas, taču šogad aizvien lielāka uzmanības tiek pievērsta kopējai ilgtspējai. Pirmo reizi balva tiks pasniegta arī sociālās iniciatīvas kategorijā, akcentējot, ka uz ilgtspēju jāraugās arī no šīs perspektīvas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu