Ar digitālajiem rīkiem pret depresiju • IR.lv

Ar digitālajiem rīkiem pret depresiju

Zīmējums — Freepik
Jānis Vēvers

Tirgus pētnieki sliecas domāt, ka 2023. gadā viens no nozīmīgākajiem izaicinājumiem uzņēmējiem būs saglabāt darbinieku mentālo veselību un motivāciju strādāt

Pēc salīdzinoši mierīgas desmitgades pēdējos divarpus gados dzīve kļuvusi visai skarba. Krīzes seko cita citai straujā tempā — vispirms pandēmija, tad enerģētikas krīze un pie apvāršņa jau rēgojas ekonomiskais pagrimums. Depresīvie apstākļi iedragā ne tikai cilvēku labsajūtu un pārliecību par rītdienu, bet arī darbaspējas. Tāpēc paralēli biznesa vadīšanai izaicinošos apstākļos uz uzņēmumu vadītāju pleciem gulstas arī darbinieku uzmundrināšana, sapurināšana un dažkārt arī atbalstīšana zudušās dzīves jēgas atjaunošanā.

Krīzes likušas cilvēkiem pārskatīt daudzus līdzšinējos mērķus un vērtības. Pandēmija iemācīja vairāk novērtēt šodienu un neplānot dzīvi pārāk tālu uz priekšu, ukraiņu bēgļu stāsti atgādināja, ka visa dzīves laikā saraustā mantība vienā mirklī var izkūpēt un pat reiz bagātajiem var nākties stāvēt uz ielas ar vienu mugursomu plecos. Savukārt enerģētikas krīze sāpīgi parāda, ka liela, plaša māja no sapņa var pārvērsties pamatīgā slogā. Visi šie notikumi aizķēruši daudzu ekonomiski aktīvo cilvēku prātus un likuši pārdomāt, vai tiešām vērts trešdaļu no diennakts veltīt naudas pelnīšanai, lai finansētu savus pagātnes sapņus, kas vairs nešķiet aktuāli. 

Novembra sākumā korporatīvās labsajūtas pakalpojumu sniedzēju LifeWorks publiskotā pētījumā noskaidrots, ka 41% darbinieku Eiropā cieš no depresijas vai nemiera un trešdaļai mentālās veselības problēmas samazina darbaspējas. Ne velti prognozēs par nākamā gada lielākajiem izaicinājumiem blakus augstajām izmaksām tiek piesaukta darbaspēka mentālās veselības saglabāšana.

Filozofiskumā un dzīves jēgas meklējumos iegrimuši darbinieki, protams, nav labas ziņas darba devējiem. Būsim godīgi, uzņēmējiem nepieciešami motivēti, strādāt noskaņoti cilvēki, nevis depresijas pārņemti dzīves apcerētāji. Un, tā kā darbinieku trūkuma apstākļos panīkušos aizstāt ar apņēmīgākiem nav viegli, nākas kolektīvā atjaunot darba sparu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu