AmCham recepte straujākai izaugsmei • IR.lv

AmCham recepte straujākai izaugsmei

Džons Tallijs, Amerikas Tirdzniecības palātas (AmCham) prezidents

Ārvalstu tiešajām investīcijām ir liela nozīme valsts ekonomikas attīstībā. Tās ne tikai rada jaunas darbavietas un papildina nodokļu ieņēmumus, bet arī veicina tehnoloģiju un zināšanu pārnesi. Latvijai ārvalstu tiešo investīciju piesaistē ir klājies viduvēji. Lai gan visai sekmīgs bijis iepriekšējais gads ar vairāk nekā 40 jauniem investīciju projektiem, vēsturiskie dati rāda, ka investīciju piesaistē mēs tomēr arvien vairāk atpaliekam no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas. 

Citiem rādītājiem — vidējam ienākumu līmenim vai IKP uz vienu iedzīvotāju — vērojama vēl lielāka atpalicība. Kā panākt mūsu kaimiņus, kas acīmredzot labāk saprot investīciju piesaistes nozīmīgumu? Vai varbūt viņi veiksmīgāk un mērķtiecīgāk strādā ārvalstu investīciju piesaistīšanā?

Noteikti jādara vairāk, lai uzlabotu konkurētspējas rādītājus un darbaspēka produktivitāti. Latvijā ir daudz talantīgu un strādīgu cilvēku. Kā panākt, ka viņu prasmes un ieguldītais darbs rada lielāku pievienoto vērtību? Sadarbības un savstarpējas saziņas kultūra, kas orientēta uz rezultātu, varētu palīdzēt strādāt sekmīgāk. Arī digitālās transformācijas īstenošana un jaunu tehnoloģisku risinājumu ieviešana, un atbildības uzņemšanās — sākot no savu prasmju novērtēšanas un jaunu apguves un beidzot ar uzņēmumu atbildību digitalizēt savus biznesa procesus. Apzinoties, ka mūsu vājā vieta ir digitālo tehnoloģiju integrācija uzņēmumos, valsts var noteikt prioritātes, īstenojot straujāku šīs jomas attīstību, bet arī uzņēmumiem ir jāturpina sāktais, arvien plašāk izmantojot inovāciju un tehnoloģiju iespējas. 

Ne mazāk svarīgs priekšnoteikums investīciju piesaistei ir nodokļu vides pilnveidošana. Šobrīd viens no acīmredzamiem šķēršļiem kapitāla piesaistē ir dubultais nodoklis dividendēm, kas jāmaksā ārvalstu investoriem. Arī šī ir viena no nelielām, bet būtiskām lietām, kas mūs padara mazāk pievilcīgus nekā mūsu kaimiņi. Vietējiem investoriem ir izveidojusies labvēlīga situācija, kad par peļņu jāmaksā vienīgi uzņēmuma ienākuma nodoklis, taču daudziem ārvalstniekiem ar tradicionālu nodokļu sistēmu kā, piemēram, ASV tas nozīmē samaksāt UIN Latvijā un papildus vēl IIN savas izcelsmes valstī. Rezultātā privātais investors no ASV spiests samaksāt par 20% augstāku nodokli nekā Igaunijā vai Lietuvā. Turklāt tas nenodrošina papildu ieņēmumus Latvijas budžetā, vienīgi palielina privātā ārvalstu investora nodokļu slogu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu