Samīļot brūces • IR.lv

Samīļot brūces

Režisore Linda Olte. Foto – Ieva Salmane
Laura Dumbere

Jaunā latviešu spēlfilma Māsas īsi pēc pirmizrādes 20. oktobrī jau guvusi starptautiskus panākumus un ir skatāma mūsu kinoteātros. Režisore Linda Olte stāstu par bērnunamos mītošo bērnu sirds brūcēm atklājusi ar lielu godīgumu un maigumu

Nudien brīnos, kā Lindai Oltei izdodas mani «iespiest» savas pārsātinātās dienas plānā. No rīta viņai jābūt Nacionālajā bibliotēkā uz tikšanos ar bērnunamu darbiniekiem, pedagogiem un sociālajiem darbiniekiem — viņas jaunā filma tiks apspriesta kā reāls un ļoti precīzs piemērs tam, kas notiek bāreņu sirsniņās un prātos, uzaugot bērnunamā un ejot cauri adopcijas procesam. «Nespēju noticēt, ka mana filma tiek izmantota kā mācību un pieredzes apmaiņas materiāls jomas profesionāļiem,» atzīst režisore.

Tās pašas dienas vakarā viņai jau steigšus jākrāmē čemodāni, lai dotos uz savas filmas pirmizrādi Baltijas filmu festivālā Londonā. Tālāk ceļš kopā ar Māsām vedīs uz Ņujorku.

Laika trūkuma dēļ mēs runājam mazliet drudžaini, bet no sirds. Steiga gan izrādās veltīga — nākamajā rītā Lindas avioreiss uz Londonu tik pamatīgi kavējas, ka viņa uz filmas pirmizrādi tā arī nepaspēj ierasties. Savā ziņā šī likteņa ironija ir iederīga, jo filma Māsas ir stāsts par bērniem, kuru dzīvēs jau no sākta gala nekas nav noticis pēc laba plāna — mamma nav spējusi rūpēties, tēvs darījis pāri, un visa bērnība izrādījusies klupienu, kritienu un sāpīga rūdījuma pilns ceļš. Filmas veidošana prasījusi lielus garīgos spēkus arī no režisores un mazajām aktrisēm, kas atveido galvenās lomas.

Māsu satikšanās ar skatītājiem sākusies ar nozīmīgiem panākumiem —  prestižajā Varšavas kinofestivālā filma ieguvusi dubultuzvaru kā režisora pirmā filma un starptautiskās kinokritiķu žūrijas FIPRESCI balva par labāko Austrumeiropas debiju. Linda Olte saka: «Pagaidām nespēju aptvert notiekošo un vēsu prātu novertēt filmas panākumus. Jūtos kā ierauta virpulī, kuram vienkārši ļaujos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu