Uzvar zemākā cena? • IR.lv

Uzvar zemākā cena?

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Pēdējā gada laikā pārtikas mazumtirdzniecības nozare piedzīvojusi vairākus būtiskus satricinājumus, turklāt tirgū parādījies vēl viens liels spēlētājs. Mainījušies arī pircēju paradumi

Līdzīgi kā citās nozarēs, arī mazumtirdzniecībā lielākos satricinājumus radījusi nevis jaunu spēlētāju ienākšana tirgū, bet ģeopolitiskā situācija un straujā inflācija. «Nozari spēcīgi ietekmē energoresursu sadārdzināšanās, tāpat arī karš Ukrainā, kas būtiski mainījis ražotāju un pārstrādātāju produkcijas cenu. Šobrīd cenu pieaugumu produktiem mēs katrs redzam veikalu plauktos, un nav indikāciju, ka būtu prognozējama pārtikas cenu stabilizācija,» saka Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. 

«Gada sākumā tirgotāji bremzēja cenu kāpumu, taču tagad tas vairs nav iespējams,» viņš atzīst. Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums šā gada jūlijā, salīdzinot ar to pašu mēnesi pērn, pieauga par 19,3%, bet, ņemot vērā straujo cenu kāpumu, salīdzināmajās cenās tas bija praktiski nemainīgs — saruka par 0,7%, liecina Ekonomikas ministrijas dati.

«Jaunie elektrības tarifi jau ir stājušies spēkā no 1. septembra, pieaugot vidēji par četrām reizēm un veicinot tālāku pārtikas cenu kāpumu. Tieši tāpēc Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija ir nosūtījusi vēstuli Ekonomikas ministrijai, aicinot steidzami skaidrot kritērijus un mehānismu, kā tiks nodrošināts valsts atbalsts pārtikas tirgotājiem saistībā ar energoresursu cenu kāpumu. Tāpat šī situācija liek atgriezties pie diskusijas par samazinātu PVN pārtikas produktiem,» saka Krūzītis.  Septembra beigās Ekonomikas ministrija plānoja ar uzņēmējiem apspriest papildu pasākumus energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai. Tomēr būtiskākais atbalsts paredzēts tieši iedzīvotājiem. «Eiropas Savienības valstīs par pārtiku mājsaimniecības tērē vidēji mazāk nekā 15%, turpretim Latvijas ģimenes, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, tam tērē gandrīz ceturto daļu visu savu ienākumu,» uzsver Valdis Turlais, Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs.

Vairāki no Ir Nauda aptaujātajiem veikalu tīkliem apgalvo, ka gatavi uzņemties atbildību, pirmkārt, par saviem darbiniekiem, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu, otrkārt, sekot līdzi tam, lai pircējiem vismaz pamata pārtikas preces — maize, piena produkti, eļļa, cukurs, augļi un dārzeņi — cenas ziņā joprojām būtu pieejami. Kā viņi to plāno panākt?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu