Nākamie seši mēneši būs smagi • IR.lv

Nākamie seši mēneši būs smagi

Luks Frīdens. Foto — Ieva Salmane
Jana Altenberga

No ekonomikas recesijas Eiropā vēl ir iespējams izvairīties, tomēr, lai to panāktu, valdībām jārīkojas tagad, uzskata Eurochambres prezidents Luks Frīdens

Janvārī luksemburgietis Luks Frīdens kļuva par Eurochambres — Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas — prezidentu. Uzņemoties ietekmīgās uzņēmēju organizācijas vadību, viņš rēķinājās ar pandēmijas radīto haosu piegāžu ķēdēs un nepieciešamību iesaistīties Eiropas līmeņa politikas veidošanā. 

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā dienaskārtībai pievienojušies vēl citi izaicinājumi. «Karš izraisīja enerģijas cenu kāpumu un nespēju paredzēt nākotni. Noteiktība un paredzamība uzņēmumiem ir ļoti svarīgi aspekti plānošanas un investīciju nolūkos,» saka Frīdens, kurš septembrī bija ieradies Latvijā, lai tiktos ar Baltijas valstu kameru pārstāvjiem. 

Kā centieni mazināt atkarību no Krievijas gāzes ietekmē uzņēmumus, un kā, jūsuprāt, šīs enerģētikas problēmas tiek risinātas?
Dažās valstīs uzņēmumus tas skar ļoti smagi. Taču viegla un ātra risinājuma nav, jo vienā dienā nevar pārslēgties no viena enerģijas avota uz citu. Lai gan pāreja uz atjaunīgiem energoresursiem sākās jau pirms kara. Otrkārt, ir nepieciešams turpināt strādāt pie tā, lai ģeogrāfiski tiek diversificēti gāzes un naftas piegādes avoti. Ņemot vērā iepriekš minēto, es domāju, ka risinājumi ir, taču nākamie seši mēneši būs ļoti smagi gan uzņēmumiem, gan sabiedrībai kopumā.

Kādi ir atbalsta mehānismi dažādās valstīs un reģionos, un kuri no tiem ir izrādījušies labāki un labvēlīgāki uzņēmējiem?
Nav viena universāla risinājuma, jo situācija enerģētikas jomā dažādās ES valstīs ir ļoti atšķirīga. Ja jūs iegūstat gāzi no Āfrikas, esat citā situācijā nekā tā valsts, kas saņem gāzi no Krievijas. Valdībām ir jāparūpējas, lai uzņēmumi, kas skarti īpaši smagi un kuri uzreiz nevar atrast alternatīvas, nekavējoties saņemtu nepieciešamo finansiālo atbalstu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu