Nevar zaudēt modrību • IR.lv

Nevar zaudēt modrību

Baiba Kaškina. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Kopš 9. maija interneta huligānu uzbrukumi dažādām vietnēm Latvijā notiek katru dienu, stāsta CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina

Ar nopietniem kiberuzbrukumiem jūlija sākumā saskārās Igaunijas prezidenta kanceleja, uzbruka arī Latvijas prezidenta kancelejas mājaslapai. Jūnija beigās Lietuvas institūcijas un uzņēmumi piedzīvoja plašus kiberuzbrukumus. Par tiem atbildību uzņēmies ar Krieviju saistītais hakeru grupējums Killnet. Lietuva jūlijā ziņoja, ka pēc kiberuzbrukuma sludinājumu portālam Alio.lt varētu būt noplūdināti 345 000 lietotāju dati, uzbrukums apturēts. 

Vairāk nekā mēnesi arī Latvija ir pakļauta intensīvam kiberuzbrukumam no Krievijas, taču tas palicis gandrīz nemanīts, jo Latvijas kiberinfrastruktūra ir parādījusi ievērojamu noturību, jūlija sākumā norādīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra Stratcom vadītājs Jānis Sārts.

Pastiprinātus piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumus nesen piedzīvoja arī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV un Aizsardzības ministrijas interneta resursi, uzbruka Ekonomikas, Finanšu ministrijas un valdības interneta resursiem, KNAB mājaslapai, vietnei Covid19.gov.lv. Bet pret Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) tehnoloģiskajiem resursiem tika vērsts tik apjomīgs un sarežģīts kiberuzbrukums, ka daļai no lietotājiem nebija pieejami LVRTC nodrošinātie elektroniskie rīki. Uzbrukums, kas ilga vairāk nekā 12 stundas, tika atvairīts. Tas bija precīzi mērķēts un koordinēts.

Cik pasargāti esam pret kiberuzbrukumiem, devos izzināt pie CERT.LV vadītājas Baibas Kaškinas, ciemkukulim līdzi ņemot kafejnīcas Madam Brioš gaisīgās kūkas. Tās tika Baibas kolēģiem, kuriem jārūpējas par visu drošību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu