Ukrainas kara balsis. Atpakaļ karā • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Atpakaļ karā

Volodimirs Birjukovs Hamburgā. Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Divu nedēļu tūre kopā ar ukraiņu popzvaigzni Maksu Barskihu pa Eiropu jau gāja uz beigām, kad draugi Hamburgā nakts vidū pamodināja ukraiņu žurnālistu Volodimiru Birjukovu, lai pavēstītu, ka raķetes trāpījušas tieši Kijivas rajonam, kurā dzīvo viņa mamma. Viņš cēlies un zvanījis uz Kijivu, bet mamma nomierinājusi, ka viss ir kārtībā. Kaimiņos esot atlidojušas piecas raķetes, visa apkārtne dūmos, bet viņa ir sveika un vesela.

«Man šīs divas nedēļas pagāja, ļoti daudz strādājot, biju paņēmis pauzi no visām ziņām. Tā bija tāda personīga detoksikācija no informācijas par karu,» viņš saka, nu jau atgriezies Kijivā. «Protams, saņemot šo ziņu, es ļoti satraucos visu nākamo dienu. Tās bija arī mūsu tūres beigas, no Hamburgas mēs caur Varšavu atgriezāmies Ukrainā. Uz robežas bijām vienīgais autobuss, kas devās Ukrainas virzienā. Ceļš bija ļoti nogurdinošs.» Ukrainā ir kara stāvoklis, visur komandantstunda. «Ja autobuss mūs ievestu Kijivā pirms pieciem no rīta, mēs nevarētu nekur doties laukā no autoostas, tāpēc tas brauca ļoti, ļoti lēnām. Beigās nokļuvām Kijivā tieši desmit minūtes pēc pieciem. Tad jau varēja paņemt taksi un doties mājās.»

«Vispār sajūtas ir dīvainas. Es biju noilgojies pēc mājām, jo īpaši pēc tā gadījuma ar raķetēm pie manu vecāku mājas,» viņš turpina. «Taču ir arī sāpīgi atgriezties kara apstākļos pēc tam, kad esi bijis parastās valstīs turpat mums līdzās, kur vari naktī staigāt pa ielu, jo nav nekādas komandantstundas. Kur vari iet pa ielu bez bažām, vari dabūt, kādu ēdienu vien gribi. Kur vienkārši norit normāla dzīve, gluži kā tas bija pie mums pirms četriem mēnešiem. Man jau daudzi teica, ka būs grūti. Pierast pie normālās dzīves izbraucot ir vieglāk, nekā atgriezties.»

Taču Volodimirs ir priecīgs, ka tūre bijusi veiksmīga. Divu nedēļu laikā bijuši 11 koncerti dažādās Eiropas pilsētās Vācijā, Čehijā, Lietuvā, to laikā vākti ziedojumi Ukrainas armijas atbalstam, koncerti bijuši labi apmeklēti. Makss Barskihs kara sākumā stingri paudis savu nostāju un aizliedzis savas mūzikas izplatīšanu Krievijā, pat savu dziesmu izmantošanu karaoke pasākumos, bet pats iestājies Ukrainas teritoriālās aizsardzības vienībā, taču pirms kara lielu viņa auditorijas daļu veidoja klausītāji Krievijā. Tāpēc Volodimiram bijušas bažas, ka kādā no koncertiem var izcelties nesaskaņas starp mūziķa ukraiņu un krievu faniem. Šāda tāda vārdu apmaiņa bijusi, bet kopumā iztikts bez incidentiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu