«Ietekmes investoram» ieguldījumi jāvērtē īpaši rūpīgi • IR.lv

«Ietekmes investoram» ieguldījumi jāvērtē īpaši rūpīgi

Agate Freimane. Foto — Ieva Salmane
Juris Kaža

Riska kapitāla jomā svarīgi nevis sekot modei, bet iet tai pa priekšu. Pašiem jāuztausta, kas būs nākamā lielā aktualitāte, uzskata finansiste Agate Freimane

Riska jeb iespējkapitāla ieguldījumus ar mērķi radīt patiesi pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā un veicināt būtisku tās problēmu risināšanu dēvē par ietekmes ieguldījumiem (impact investing — no angļu val.). Tā ir salīdzinoši jauna finanšu joma, uz kuru tradicionālo ieguldījumu nozarē, kurā «investējam tikai, lai labi pelnītu», joprojām raugās ar zināmām aizdomām.

Par vienu no pirmajiem ietekmes investīciju iespējkapitāla uzņēmumiem ziemeļvalstu un Baltijas reģionā kļuvis Zviedrijas uzņēmums Norrsken VC, kura partnere ir Lielbritānijā finanses un vadību izstudējusi latviete Agate Freimane. 

Stokholmā bāzētais uzņēmums, kura nosaukums tulkojumā nozīmē ‘ziemeļblāzma’, jau veicis vienu riska kapitāla investīciju Igaunijā un meklē ieguldījumu iespējas arī pārējās Baltijas valstīs. Tāpēc Agate Freimane bija ieradusies uz ikgadējo IT, inovāciju un jauno tehnoloģiju konferenci TechChill Rīgā, kur aprīļa beigās tikās ar Ir Nauda.

Sākšu ar diezgan provokatīvu jautājumu cilvēkam, kurš strādā ar iespējkapitālu. Kad jūs no rīta atverat savu e-pastu, kas tūliņ piesaista uzmanību? Ko nekavējoties apskatāt?
Jūs pieskaraties tēmai, kas veido pašu riska kapitāla jomas kodolu. Ienākošie e-pasti ir «lielais bubulis», ar kuru mums jācīnās katru rītu, jo iesūtne vienmēr ir pārpildīta. Manu uzmanību piesaistīs daudzie priekšlikumi no dažādu veidu jaunuzņēmumiem. Tomēr ir jāsaprot, kuram no tiem pievērsties vispirms. Iespējkapitāla investēšana tiešām ir uz cilvēkiem orientēts bizness. Pirmie e-pasti, kurus es atvēršu, būs tie, kas nāk no nozares, draugiem, kas saka, ka man noteikti vajadzētu šo vai to apskatīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu