Dažādība nav tikai skaitlis • IR.lv

Dažādība nav tikai skaitlis

Foto — Reinis Hofmanis
Anna Andersone

Iekļaujoša darba vide nozīmē lielāku peļņu, inovācijas, ātrākus un veiksmīgākus biznesa lēmumus un labāku tēlu

Uzņēmumi, kuros ir izteikta darbaspēka dažādība, pelnot par 41% vairāk, un to apgrozījums uz vienu strādājošo ir 2,3 reizes lielāks nekā līdzīgos biznesos ar homogēnu darbinieku sastāvu. Tomēr IT jomā un jo īpaši jaunuzņēmumu sfērā dažādības trūkst. Lielākā daļa cilvēku, kas darbojas šajās jomās, ir jauni vīrieši vecumā ap 30. Taču, tā kā peļņa ikvienam uzņēmumam ir ļoti svarīga, daudzi sākuši aizdomāties — kā veidot savu komandu dažādāku.

Varētu jau teikt, ka tas, cik liela daļa no visiem darbiniekiem ir sievietes vai cittautieši, cik gados vecāki vai jaunāki cilvēki, ir tikai «skaitlis». Tomēr tā nebūtu ilgtspējīga stratēģija. Šim «skaitlim» ir jāiet roku rokā ar iekļaujošu darba vidi un uzņēmuma kultūru. 

Nesen runāju ar kāda jaunuzņēmuma dibinātāju, kurš vēlas piesaistīt darbam sievietes programmētājas. Viņš atklāja, ka šobrīd uzņēmumā vienā telpā kopā strādā 30 jauni vīrieši, kas vairs nešķiet ideālākais risinājums. Sievietes piesaistīšana vidi varētu mainīt. Tas ir labs sākums, domājot par dažādības veicināšanu. 

Tomēr man svarīgāks liekas nevis jautājums, kur atrast sievieti programmētāju un kā viņu piesaistīt, bet kā šī sieviete kolektīvā jutīsies? Vai viņa tiks uzklausīta, vai viņas vēlmēm un vajadzībām būs nozīme? Vai būs izaugsmes iespējas? Atbildes uz visiem šiem jautājumiem arī ietekmēs to, kāda būs uzņēmuma reputācija un attiecīgi — vai sievietes domās, ka ir patīkami tajā strādāt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu