Atbrīvotāji vai sirotāji? • IR.lv

Atbrīvotāji vai sirotāji?

5
Pie okupācijas pieminekļa cilvēki 9.maijā ieradušies nolikt ziedus. Foto - Edijs Pālens, LETA
Gunārs Nāgels

Šo dienu lielais jautājums – kā turpmāk nodrošināsim 1990. gada 4. maijā izsludināto Latvijas Republikas atjaunoto neatkarību? Tas, protams, ir atkarīgs no mūsu attiecībām ar Krieviju. Ir pilnīgi skaidrs, ka neviens nevar paļauties uz nekādiem līgumiem ar Krieviju, un nevar paļauties uz nekādiem nomierinošiem vārdiem no Krievijas puses. Vienīgais, kas der, ir plika vara – Latvijas gadījumā mūsu sabiedrotie.

Diemžēl arī Latvijā ir zīmīgs cilvēku skaits, kas atbalsta Krievijas agresiju pret Ukrainu. Ne tikai jau minētie apjukušie cilvēki, bet gan kareivīgie, Ukrainas un ukraiņu iznīcināšanas gribētāji. Tie pierāda Latvijas valsts izgāzušos 30 gadus garo integrācijas programmu. Saprotams, ka vēlme ir arī iznīcināt Latvijas valsti un latviešus.

Piecas dienas pēc 4. maija svētku dienas ir Eiropas diena, šogad arī – Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas diena. Un kā katru gadu – zināmai Latvijas sabiedrības daļai „Uzvaras diena“. Šiem cilvēkiem kredo ir Latvijas atbrīvošana no velniem (vai tamlīdzīgi) Lielā Tēvijas specoperācijā 1941-1945, un jebkāda nepateicība tiek uzskatīta par biedrošanos ar pašu nelabo. Vai tā ir dzīves ironija, ka „atbrīvotie“ nejūtas nemaz pateicīgi „atbrīvotājiem“, kuri palika uz vietas kā kakla kungi?

Ja visa Austrumeiropa cenšas atbrīvoties no „atbrīvotāju“ uzstādītajām pateicības zīmēm, vai tad nevajadzētu sākt pielēkt, ka tomēr nebija nekādas „atbrīvošanas“, bet faktiski kas cits?

Francijā ir tāds Brīvības ceļš (Voie de la Liberté), kas seko ASV 3. armijas uzvaras gājienam ģenerāla Patona vadībā no Utah Beach Normandijā līdz Bastoņai Beļģijā. Šajā ceļā kā kilometru stabi ir uzstādīti piemiņas stabi, katrs apmēram metru augstumā. Tajos redzama liesma – brīvības simbols, iznirstot no viļņiem, atsaucoties uz karavīru atbrīvotāju ierašanos pa jūras ceļu. Liesma atgādina Brīvības statuju Ņujorkā.

Nav dzirdēta vēlme ASV armijas piemiņas stabus nojaukt. Kāpēc? Vienkārši – pēc Francijas atbrīvošanas svešās armijas to atstāja un iekārtojās okupētajā Vācijā.

9. maijs (un arī 10. maijs) ir pavadīts samērā mierīgi. Latvijā nebija ļoti nopietni nemieri. Maskavā Putins neizsludināja karu pret visu Brīvo pasauli. Tikai Ukrainā turpinājās Krievijas sirojums pret savu kaimiņvalsti, kuras robežas un teritoriālo integritāti tā bija solījusi respektēt 1994. gada Budapeštas memorandā.

„Sirojums“ – „Iebrukums (kādā zemē, valstī) laupīšanas nolūkā“

Katram jābūt tagad skaidram, kāda valsts ir krievija. Pēc Ukrainā ieviestās prakses, te un turpmāk vārds „krievija“ ir rakstīts ar mazo sākumburtu, lai vismaz šādā veidā izrādītu necieņu pret to. Individuālie krievijas karavīri izvaro un noslepkavo mierīgos civiliedzīvotājus, un tad izlaupa, ko vien var. Bez armijas augstākās vadības piekrišanas tas nebūtu iespējams tādos mērogos.

Tagad laupīšana ir sasniegusi industriālus mērogus – nozog simtiem tūkstošu tonnu graudu un aizved uz krieviju; nozog lauksaimniecības tehniku un aizved uz krieviju. Melitopolē vien nozagta lauksaimniecības tehnika 5 miljonus ASV dolāru vērtībā. Izlaupīti muzeji.

Putina „specoperācijas“ oficiālais mērķis ir atbrīvot Ukrainu no nacistiskiem apspiedējiem. Ja krievijas spēkiem izdotos uzvarēt un iznīcināt Ukrainu, tad, iespējams, varētu sagaidīt, ka Kijivā uzslietu jaunu, varenu pieminekli „atbrīvotājiem“.

Pie pieminekļa „atbrīvotājiem“ Rīgā netrūka ziedu licēju, arī krievijas vēstnieks nolika ziedus. Skarbā patiesība ir tāda, ka lielais „atbrīvotāju“ skaits terorizēja mierīgos Latvijas iedzīvotājus. Pierādījumi ir meklējami pašas okupācijas varas dokumentos. Piemēram:

„LPSR iekšlietu tautas komisāra A. Eglīša 1944. gada 14. oktobra ziņojums par Sarkanās armijas militārpersonu noziegumiem

Pilnīgi slepeni

LPSR Iekšlietu tautas komisariāta

Sekretariāts, Nr. 1/00336

  1. g. 14. oktobrī, Daugavpilī

Pēdējā laikā – septembrī – Latvijas PSR IeTK orgāni Latvijas PSR teritorijā ir reģistrējuši lielu skaitu marodierisma, zādzību un laupīšanas gadījumu ar bandītisma elementiem, pielietojot ieročus pret mierīgajiem iedzīvotājiem. Tos ir izdarījušas Sarkanās armijas atsevišķas militārpersonas, tā, piemēram:…“*

Seko daudz piemēru. Un tā tas turpinājās, sevišķi pirmajos pēckara gados.

Ir pilnīgi saprotams, ka „atbrīvotie“ nejūt nekādu pateicību pret viltus „atbrīvotājiem“, un nevēlas tikt atgādināti par piespiedu pazemošanos.

Karš Ukrainā liek saukt lietas īstajā vārdā un rīkoties izlēmīgāk nekā līdz šim.

 

Autors ir laikraksta Latvietis palīgredaktors

 

* LVA, 270. f., 1.s apr., 92. l., 36., 36.a lpp. (Oriģināls. Tulkojums)

Komentāri (5)

QAnon 16.05.2022. 23.41

Atbrīvotāji vai sirotāji, par to vajadzēja padomāt visiem neliešiem, Staļina asiņainās uzvaras pār cilvēcību un veselo saprātu svinētājiem. Nav būtiski, kad tā uzvara tiek svinēta, 9. 8. vai 10. maijā, bet tā noteikti atnesa neizmērojamas ciešanas visai Austrumeiropai, laupīja cerības uz pašnoteikšanos krievu paverdzinātām tautām un 1/3 cilvēces noveda pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta. Britiem šī “uzvara” sagādāja viņu impērijas, kur līdz tam agrāk nekad nenorietēja saule, zaudēšanu. Kad 8. maijā redzēju video, kā morālais invalīds Makrons, slavinot de Gollu, apgāna Staļina un viņa nozieguma līdzdalībnieku upuru piemiņu, iedomājos to pretīgo sodomītu, putinososu, uzmauktu uz mieta, tā ka gals pa muti laukā.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 16.05.2022. 10.32

Tie pierāda Latvijas valsts izgāzušos 30 gadus garo integrācijas programmu.
Тоже неплохой пропогандиская фраза-интеграция прям аж целых 30 лет!
И вот кто-то читает и думает “надо же, мы их уже 30 лет стараемся интегрировать, все для этого делаем, а они все никак!”
Я уже не удивлюсь, если скоро появятся тезисы “окна натурализации были сделаны для более успешной интеграции”. Хотя я заметил, что вообще стараются про эти “окна” не упоминать. И то верно, зачем? А то мало ли кто начнет читать, изучать, задавать неудобные вопросы. Там может всплыть и ситуация с первоначальными требованиями экзаменов по натурализации..Захочет посмотреть по датам, когда на 9 мая начали массово ходить, какие причины для этого… А кому это надо… Лучше остановиться на “уже как 30 лет все интегрируем и никак”

0
-1
Atbildēt

1

    JRage > kolpants 17.05.2022. 15.16

    Varbūt labāk Jums nav ko mocīties šeit ar to integrāciju, bet labāk atgriezties savā mīļajā tēvzemē Maskavā?

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > JRage 17.05.2022. 15.37

    Patrioti – rašisti mīl savu sapņu krieviju tikai no droša attāluma.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > JRage 17.05.2022. 18.07

    Да ведь на самом деле эта интеграция вам (латышам) и нужна была бы по логике больше. Чтобы не слышать русский язык и т.д. и т.п.
    Но так как у вас по сути только один аргумент “чемодан вокзал Россия”, то вы больше и мучаетесь, продолжая слышать кругом русскую речь.
    Я вот надеялся, что хоть когда-нибудь начнется настоящая интеграция, даже на латышском писал. Но мне ваши политики популярно и убедительно объяснили, чего они хотят на САМОМ деле. И я их услышал и принял их точку зрения, вот на русском теперь тут пишу). Я теперь полностью интегрирован в ожидания латышских политиков от русских)

    Но, кстати, вам тоже недолго осталось мучиться. Дети окончат школу, поступят в ВУЗ, там еще пара лет, и уедем к ним. Как и многие латыши, которым тоже эти все политические игры надоели.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu