Mītiskā Kauņa • IR.lv

Mītiskā Kauņa

«Brauciet uz Kauņu, staigājiet pa ieliņām, brokastojiet mazās kafejnīciņās, izlasiet programmas bukletiņu, taču nesekojiet nekādām instrukcijām,» iesaka kurators. Publicitātes foto
Monta Kaiva Konovalova

Ko redzēt un piedzīvot Eiropas kultūras galvaspilsētā, iesaka programmas kuratori

No Rīgas līdz Kauņai var aizbraukt ātrāk nekā līdz Zilupei. Tikai 268 km attālumā no Rīgas atrodas par modernisma šūpuli dēvētā pilsēta, kas 2022. gadā kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Uz Lietuvu vilina gan cepelīnu smarža Kauņas pils upju satecē, gan oranžais apelsīnu tilts pār Nemunas upi un modernisma ēkas ar noapaļotiem stūriem. Bet pie Kauņas debesīm uzmirdzējušas tādas kultūrzvaigznes kā Marina Abramoviča, Viljams Kentridžs un Joko Ono. Tāpēc tā vien gribas dziesmiņas Tu esi vasarā vārdus pārveidot un dungot: «Vai redzi, kā jūrā baltas putas zied? Vai jūti, kā elpo zeme rītausmā? Tu esi, tu esi Lietuvā!» Jo patiešām jaudīga solās būt šīs vasaras programma!

No basketbola līdz mākslai

«Visiem šovasar jābrauc uz Kauņu!» Zoom sarunā saka Lietuvā pazīstamais televīzijas žurnālists Rītis Zemkausks, viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas kuratoriem. Azartisks un mazliet traks. Viņa personīgā popularitāte vietnē Facebook ļauj sasniegt ievērojami vairāk cilvēku, nekā izdodas vidējiem ziņu portāliem vai daudziem pašmāju ietekmētājiem. 

«Eiropas kultūras galvaspilsēta ir projekts, kuru sākām brīvprātīgi. Bijām bariņš entuziastu ar savu iniciatīvu,» stāsta Rītis. Pašvaldības un valdības pārliecināšana bija liela veiksme. Rītis uztver pilsētu kā vienotu, lielu, dzīvu organismu, mītisku zvēru. Taču atzīst, ka ikdienā Kauņā, kuru ļoti mīl, trūkst kultūras dzīves. Tāpēc Kauņa 2022 programma koncentrēta uz jaunatni, kopienām, modernisma arhitektūru un vēsturi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu