Cenu kāpums kā stimuls pārmaiņām?

Līdzšinējās kviešu cenas celšanās ietekme uz maizes cenu ir apmēram 10%, taču tas cels cenu cūkgaļai, putnu gaļai un olām. Foto — Scanpix
Antra Ērgle

Pandēmijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā domino efekts skāris arī lauksaimniecības nozari — resursu izmaksu kāpums liek palielināt pārtikas cenas un, iespējams, apsvērt straujāku pāreju no intensīvas ražošanas uz ilgtspējīgāku un videi draudzīgāku saimniekošanu

Pārtikas cenu pieauguma prognozes kopš gada sākuma ir atšķirīgas, svārstoties no desmit procentiem līdz pat trīskāršai cenai. Tāpēc Eiropas Komisija noteikusi vairākus īsa un vidēja termiņa atbalsta soļus pārtikas ražotājiem un patērētājiem. Vienlaikus izcelta nepieciešamība Eiropas Savienības lauksaimniecības un pārtikas aprites ķēdes padarīt patstāvīgākas un ilgtspējīgākas, strauji attīstot stratēģiju No lauka līdz galdam (Farm to Fork).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, Tev jābūt drukātā vai digitālā žurnāla abonentam. Esošos abonentus laipni lūdzam ienākt:

Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu