Sadarbspējīgs kvadrātkods • IR.lv

Sadarbspējīgs kvadrātkods

3
Lita Silova. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Lita Silova ir filoloģijas doktore, literatūrzinātniece, latviešu valodas skolotāja un viena no žūrijas, kas šogad izvēlējās gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu. Ar Litu runājām par to, kā šobrīd klājas latviešu valodai, kā rodas jauni vārdi un kā pamudināt jauniešus lasīt grāmatas

Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena pasludināšana ir tradīcija, kuru pirms 19 gadiem ieviesa Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību. Šos vārdus neizgudro kopa vai žūrija, bet iesūta sabiedrība. Ar katru gadu pieteikumu ir arvien vairāk. Žūrija balsojumā izceļ kādu, viņuprāt, izcilu vai īpaši nejēdzīgu jaunvārdu. 

Kas tik nav bijis — par gada nevārdu savulaik tika pasludināts «eiro», taču vārds iegāja valodā uz palikšanu. Savukārt gada vārdi «smacenis» (smogs) un «sejauts» (mutes un deguna aizsegs) tā arī nav iedzīvojušies. Galu galā, sabiedrība ir tā, kas veic izšķirīgo balsojumu — vai jaunajam vārdam būs dzīvot vai zust, vai pat krist milzu apsmieklā, kā tas noticis ar rotaļlietu «grozāmgrābsli» un transportlīdzekli «stāvdrāzi».

Par šā gada vārdu nedēļas sākumā tapa pasludināts «kvadrātkods» kā latviskā versija QR kodam (Quick Response — ātra atbilde). Šim jaunvārdam uz papēžiem mina «balstpote» un «staķīši» — drošības stabiņi Rīgas ielās. Konkurējot ar «murāli» un «postu» (domāts ieraksts sociālajos tīklos), pie gada nevārda negoda tomēr ticis «sadarbspējīgs» (sertifikāts). Spārnotā teiciena kategorijā uzvarēja Valsts prezidenta Egila Levita komentārs pēc potes saņemšanas: «Ļoti labi jūtos — es neko nejūtu!», sīvā cīņā pieveicot premjera Krišjāņa Kariņa uzsaukumu «Draugi, nav labi!». 

Par gada savārstījumu kļuva virsraksts Honda līdz 2050. gadam plāno panākt 0 bojāgājušos uz ceļiem. Lai gan «Ceļa ziemas uzturēšanas darbi» un «Testu var neveikt persona, kura ir bijusi pozitīva ar vīrusu Covid-19 mazāk kā 90 dienas iepriekš no inficēšanās brīža vai ir potēta pret šo vīrusu 21 dienu atpakaļ, no otrās puses skaitot» nudien savā murgainības izcilībā neatpalika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu