Ģimenes ārste Kozlovska: Esam muļķa lomā • IR.lv

Ģimenes ārste Kozlovska: Esam muļķa lomā

Ģimenes ārste Līga Kozlovska. Foto: Tatjana Vinogradova

Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska ikdienā atrodas Covid-19 epicentrā un atzīst — situācija būtu vieglāka, ja valdība nerīkotos novēloti un dezorganizēti. Intervijā žurnālam Ir viņa stāsta, kādus lēmumus ģimenes ārsti gaida no valdības un ko iesaka darīt pacientiem.

Par valdības lēmumiem viņa teic, ka tie ir novēloti un dezorganizēti: “Kaut vai jaunais algoritms par kontaktpersonām, karantīnu un izolāciju. Mums, abu ģimenes ārstu asociāciju pārstāvjiem, pagājušajā nedēļā notika sanāksme ar Veselības ministrijas, NVD un SPKC pārstāvjiem. Tur demonstrē jauno algoritmu, un šī informācija vēl pirms mums jau ir iedota masu medijiem! Bet cilvēku zvani pienāk ģimenes ārstiem, kuri vēl nav informēti! Teikšu godīgi, es kā asociācijas vadītāja biju pārgurusi no kolēģu zvaniem no visas Latvijas. Pilnīgi nevajadzīgs enerģijas un laika patēriņš, skaidrojot to, par ko pirmos vajadzēja informēt profesionāļus.”

Šādas situācijas ir nepārtraukti, norāda Kozlovska, arī ar jauno darba nespējas lapu kārtību: “Esam muļķa lomā, tērējam savu un pacienta laiku. Nevajadzīgs stress. Diemžēl līdzīgas situācijas atkārtojas, tas ir nepiedodami.”

Viņa arī uzsver, ka rudens pandēmijas samilzums bija saistīts ar to, ka valdības lēmumi netika drosmīgi pieņemti laikā, kad tas bija nepieciešams: “Es runāju par ārstu un pedagogu vakcināciju — to vajadzēja sākt maijā, nevis septembrī.”

Pēdējo rūgtuma pilienu iedevis pirms divām nedēļām darba grupas sanāksmē ar ministriju paziņotais, ka ģimenes ārstiem neapmaksās telefona konsultācijas brīvdienās. “Iedomājieties, man tikko bija 20 zvanu! Ne jau es bagātāka no tā kļūšu, tā vienkārši ir cieņa pret ģimenes ārsta darbu arī brīvdienās,” saka Kozlovska.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu