Par literatūru pidžamā • IR.lv

Par literatūru pidžamā

Klubs Einšteins uz pauzes radies ap pandēmijas laiku, un tam pārsvarā meklētas grāmatas, ko neviens no kluba dalībniekiem iepriekš nav lasījis. Foto no personīgā arhīva
Monta Kaiva Konovalova, speciāli Ir

Laimi nevar nopirkt, toties grāmatu gan, un tas ir gandrīz tas pats, zina stāstīt grāmatu mīļotāji, kuri atraduši iespēju izlasīto kopīgi apspriest arī pandēmijas laikā

Kaut arī lasīšanai tradicionāli piedēvē introvertas nodarbes statusu, iestājoties mājsēdei, pasaulē iezīmējusies jauna virtuāla parādība — tiešsaistes grāmatu klubiņi. Gulēt mājas dīvānā Rīgā un apspriest izlasīto ar draugu Austrālijā vairs nav neiespējami — latviešu grāmatu klubiņi tam ir labs piemērs.

Par lasīšanas transformāciju pandēmijas ietekmē 2020. gadā liecināja arī «skaļās lasīšanas» aktualizēšana. Publiski lasījumi notika sociālajos tīklos, kopējas lasīšanas praksi ieviesuši arī tradicionālie pilsētu grāmatu klubi. Piemēram, Liepājas grāmatmīļi šobrīd rīko regulāras tikšanās, kuru laikā dalībnieki skaļā balsī cits citam lasa priekšā.

Zināms, ka lasīšana uzlabo koncentrēšanās prasmes un atmiņu, attīsta fantāziju un empātiju. 2016. gada Jeila Universitātes pētījumā secināts, ka grāmatu lasīšana varot paildzināt mūžu. Vai lasīšana var veicināt arī draudzību veidošanos? 

Erotiskie lasījumi

«Varbūt video kvalitāte vienmēr nav laba, bet galvenais ir dzirdēt vienam otru,» stāsta Liepājas grāmatmīļu klubiņa organizatore Nora Sudmale, kura pati sevi dēvē par tipisku introverto lasītāju. Tāpēc sākotnēji viņa skeptiski vērtējusi ideju iesaistīties grāmatu klubā. «Pirmajās reizēs ir mulsums, it sevišķi, ja nevienu nepazīst, bet tas ir labs treniņš,» liepājniece secina. Viņa gan atgādina, ka ikvienam, kurš vēlas rīkot šādu klubiņu, esot jārēķinās — sākotnēji būs šķietami daudz interesentu, bet tikai daži būs ilgstoši aktīvi. Pašlaik esot nostabilizējies pandēmijas laika klubiņa sastāvs — 3—6 dalībnieki. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu