Tēlnieks Panteļejevs: Gunārs Astra pats bija Atmoda • IR.lv

Tēlnieks Panteļejevs: Gunārs Astra pats bija Atmoda

1
Tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Foto: Ieva Salmane

Šodien Rīgas centrā pretī Rīgas apgabaltiesas ēkai atklās tēlnieka Gļeba Panteļejeva veidoto piemiņas zīmi neatkarības aizstāvim un patriotam Gunāram Astram. Žurnāls Ir satikās ar tēlnieku dienā, kad Rīgā plosījās vētra un Astras pieminekli rīdzinieku skatiem tā bija atsegusi vēl pirms oficiālās lentes pārgriešanas.

Tēlnieks Astru nodēvē par Atmodu. “Pētot vēstures materiālus, sapratu – Gunārs Astra un Lidija Lasmane-Doroņina bija divi eksemplāri, kuri pat  čekistos iedvesa respektu un bijību. Ar viņiem neko nevarēja sarunāt, no viņiem neko nevarēja izspiest. Nebija vērts pat mēģināt. Šie cilvēki sistēmai lika justies bezspēcīgai,” intervijā saka Panteļejevs.

Deviņi mēneši tik nozīmīga pieminekļa tapšanai, viņaprāt, ir īss termiņš. Tā atklāšana tika pārcelta vairākas reizes ne tikai sarežģītās saskaņošanas dēļ, bet arī tāpēc, ka bijuši iebildumi pret tā vizuālo risinājumu. Panteļejevs par to teic, ka bijuši sabiedrības locekļi, kam piemineklis licies pārāk uzbrūkošs un drūms. Māksliniekam ir grūti iztēloties jautru Gunāru Astru: “Lielākie iebildumi bija pret formu, kurā tika saskatīts krusts, nevis horizontāle un vertikāle. Vēl trakāk – daži tur redzēja apgāzto sātanistu krustu. Te nu man nākas informēt sabiedrību, ka apgāztais krusts, ja tādu redzam, ir svētā Pētera simbols. (..) Un es brīnos, cik daudz negāciju var izraisīt asociācijas ar krustu, kas šausmīgajā padomju laikā bija garīguma, cerību un pretestības simbols.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Agris Purvins 06.02.2022. 13.30

Man vairāk pārsteidz kas cits. Uzskatu, ka Gunārs Astra , neskatoties uz saviem ieslodzījuma vietās pavadītajiem 20 gadiem bija BRĪVS cilvēks un man neliekas pareizi, ka BRĪVU cilvēku neattēlo cietumnieka drēbēs, kuras simbolizē upuri. Domāju, ka ārzemnieki šo pieminekli uzskatīs, kā pieminekli kurš veltīts holokausta upuru piemiņai!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu