Mītiskais zvērs • IR.lv

Mītiskais zvērs

Rītis Zemkausks ar ilustrētu pasaku grāmatu par Kauņas Zvēru — tā vienlaikus ir gan konceptuāla kultūras galvaspilsētas programma, gan «stāsts par visu, kas Kauņā reiz bijis, nav bijis, bet varēja būt». Grāmatas autori iesaka: «Lasiet, fantazējiet un papildiniet!» Foto — Martynas Plepys
Māris Diņģelis

Kurators Rītis Zemkausks uzskata, ka šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Kauņas programma ir pašizglītošanās projekts, lai saprastu — kas mēs īsti esam?

Atlikušajās dienās līdz 22. janvārim, kad Kauņa oficiāli atklās savu Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, Rītis Zemkausks ir ļoti aizņemts. 52 gadus vecais TV žurnālists, rakstnieks, filmu režisors un tagad arī viens no kultūras galvaspilsētas rīkotāju komitejas kuratoriem uz manu e-pastu atbild vienos naktī ar pāris dienu kavēšanos un piekrīt atbildēt uz dažiem jautājumiem nākamajā dienā, kad «būs atrisinātas kārtējās pēdējā brīža problēmas».

Kauņas programma ir plaša — vairāk nekā 1000 notikumu, to vidū 40 dažādi festivāli, 60 izstādes, 250 koncerti un 250 skatuves mākslas pasākumi, ieskaitot 50 pirmizrādes. Programmā uzmanību piesaista arī vairāki pasaulē zināmi vārdi.

No Rīgas līdz Kauņai autobuss aizved nepilnās sešās stundās, ar vieglo auto ceļš prasa aptuveni četras stundas. Vēl īsāks brauciens sanāk no Daugavpils vai, piemēram, Liepājas, izmetot līkumu garām Klaipēdai, kas arī pretendēja uz šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētas godu. 

Daudzi zina vismaz to, ka Kauņa ir otrā lielākā pilsēta Lietuvā. Vai varat iepazīstināt vairāk, kas ir modernā Kauņa?
Tieši to arī cenšamies panākt — apzināties, kas īsti esam, izprast problēmas un radīt jaunus kultūras instrumentus situācijas uzlabošanai. Manā skatījumā kultūras galvaspilsētas statuss ir liels pašizglītošanās projekts. Es to neuztveru kā pompozus pasākumus ar svarīgiem uzvārdiem. Protams, arī tas būs. Taču daudz svarīgāk ir apzināt savas saknes un arī palīdzēt viesiem labāk saprast savas pilsētas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu