Kimči kliedziens • IR.lv

Kimči kliedziens

Katru sestdienu Āgenskalna tirdziņā savu kimči pārdod Ronalds Kreilis. Foto — Ieva Kalēja
Ieva Kalēja

Ražo lieli un mazi — kāpēc korejiešu tradicionālais ēdiens kļuvis tik populārs?

Lai gan dzīvojam laikā, kad janvārī lielveikalā ir iespējams nopirkt svaigas zemenes, jau kādu brīdi modē ir sezonalitāte un produkti, ko kādreiz cilvēki pagatavoja un salika pagrabos, lai pārlaistu ziemu. Viens no senākajiem pārstrādes procesiem, kas novērš produktu bojāšanos, ir fermentācija jeb skābēšana.   

UNESCO mantojums

Fermentētiem produktiem ir dažādas labas īpašības, un tie šobrīd piesaista ne tikai veselīga uztura fanātus, bet arī gardēžus. Cilvēki atgriezušies pie tējas sēnes audzēšanas, maizes gatavošanas no ierauga un sākuši izmēģināt arī citur pasaulē iecienītus skābētus produktus. Tāds ir kimči — fermentēts un sālīts ēdiens, kura pagatavošanā visbiežāk izmanto Ķīnas kāpostu un čili piparus. 

Pārtikas krājumu nodrošināšanai ziemā Korejas pussalā kimči taisīts gadsimtiem ilgi. Tāpat kā citos dabiski skābētos produktos, arī kimči atrodamas probiotiskās baktērijas, kas stiprina imunitāti un uzlabo vielmaiņu. Turklāt nu jau kādu laiku kimjang — kimči darīšanas process — ir iekļauts arī UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Šobrīd tradicionālais korejiešu ēdiens ir ne tikai veselīgs, bet arī tendence, kas ieintriģējusi dažādu jomu profesionāļus. Piemēram, māksliniekam Robertam Narkus, kurš šogad pārstāvēs Lietuvu Venēcijas mākslas biennālē, bez izstādēm galerijās ir arī pusdienu restorāns Viļņā, ko viņš radījis kopā ar domubiedriem. Viņu specialitāte ir paštaisīts kimči. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu