Psihoterapija ar pildspalvu • IR.lv

Psihoterapija ar pildspalvu

Ilustrācija — Freepik
Agnese Meiere

Dienasgrāmata, visticamāk, neaizstās sarunu terapeita kabinetā. Tomēr mērķtiecīga un apzināta rakstīšana palīdzēs gan. Galvenais to darīt regulāri un atzīmēt ne tikai to, kas noticis, bet arī izjūtas, kādas tajā brīdī bijušas

Kad Latvijā sākās Covid-19 pandēmija, kritu panikā. Baidījos, ka mēs, visa ģimene, nomirsim, izdzīvos tikai mans tolaik trīsgadnieks. Trauksme bija tik liela, ka naktīs nevarēju gulēt, tāpēc izlēmu rakstīt vispirms pandēmijas vēstuli dēliņam, bet pēc tam — pandēmijas sajūtu dienasgrāmatu. Neticami, bet kļuva vieglāk!

Kā skaidro klīniskā psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā terapeite Inese Lapsiņa, dienasgrāmata mums palīdz būt kontaktā ar sevi, savām izjūtām un domām. Izrādās, mūsdienu cilvēkiem šādu prasmju bieži trūkst. «Strādājot par terapeiti, man nereti nākas saskarties ar to, ka cilvēki neatpazīst, ko viņi jūt. Neatpazīst, kas viņiem svarīgs, kādas ir viņu patiesās vērtības. Dienasgrāmata palīdz ne tikai reflektēt par to, kas noticis vai kāda bijusi diena, bet arī būt kontaktā ar izjūtām. Tas ir arī veids, kā varam tās izreaģēt,» uzsver terapeite. Sevišķi reizēs, kad pārņem tā dēvētais emociju tornado vai vienkārši radies apjukums un nav ne jausmas, kā situāciju risināt, rakstīšana palīdz to pārdomāt, atšķetināt pa punktiem un gūt skaidrību. 

Saskaņā ar dažādiem psiholoģiskiem pētījumiem dienasgrāmatas rakstīšana palīdz noskaidrot savas domas un jūtas, labāk iepazīt sevi, mazināt stresu, atrisināt domstarpības ar citiem cilvēkiem, kā arī efektīvāk risināt, piemēram, personiskās dzīves vai darba problēmas.

Ko un kā rakstīt?

«Parasti cilvēki rakstīšanu sāk grūtos dzīves brīžos, tad, ja nācies sastapties ar kādu krīzes situāciju. Gadījies sastapties ar cilvēkiem, kas dienasgrāmatu sāk rakstīt ceļojuma laikā, lai pierakstītu redzēto, izjusto,» saka Lapsiņa. Tomēr vispareizāk, rakstot dienasgrāmatu, būtu pievērsties savām pašreizējām izjūtām, emocijām un domām, reflektējot par to, kas notiek tieši tagad.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu