Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

Māris Diņģelis

Notikumi, sasniegumi un atklājumi, kas sagādāja pārsteigumu 2021. gadā

Skaistuma upuri
Saūda Arābijas varas iestādes beidzot sāka vērsties pret kamieļu īpašniekiem, kas pieķerti par krāpšanos valstī populārākajā kupraiņu skaistumkonkursā. Izrādījās, ka vismaz 40 karaļa Abdulaziza vārdā nosauktā kamieļu festivāla dalībnieki bija izmantojuši botoksa injekcijas un citas plastiskās ķirurģijas manipulācijas, lai uzlabotu kamieļu purna vaibstus. 


Pirkstos nečaukst
Salīdzinoši nelielā Cen­trāl­ame­rikas valsts Salvadora septembrī kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas par oficiālu paralēlu maksājumu līdzekli atzina bitmonētas (bitcoi­n). Savas valūtas nabadzīgajai zemei nav — līdz šim tā izmantoja un turpinās izmantot arī ASV dolāru. Finanšu eksperti gan bažījas, ka kriptovalūtas legalizēšana radīs vēl lielāku ekonomisko nestabilitāti un veicinās naudas atmazgāšanu.


Pirmais lidonis
NASA visurgājējs Perseverance, kas šā gada sākumā ieradās uz Marsa, aprīlī iedarbināja skābekļa ražošanas aparātu. Sarkanās planētas atmosfēra galvenokārt sastāv no ogļskābās gāzes, tāpēc iespēja saražot skābekli atvieglotu cilvēku misijas uz Marsu nākotnē. No tā paša visurgājēja aprīļa vidū gaisā pacēlās neliels autonoms helikopters — tas bija vēsturē pirmais motorizētais lidojums uz citas planētas. Līdz decembrim helikopters bija veicis jau 17 veiksmīgus lidojumus.


Degviela beigusies?
Pirmo reizi vēsturē atpakaļgaitā slīdošu demokrātiju melnajam sarakstam pievienotas ASV — šādu vērtējumu devusi Stokholmā bāzētā domnīca Starptautiskais demokrātijas un vēlēšanu palīdzības institūts. Eksperti norāda, ka lejupslīde sākās jau 2019. gadā, bet tas kļuva acīmredzams šā gada sākumā, kad notika vardarbīgi mēģinājumi apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, turklāt spēkā pieņemas centieni ierobežot atsevišķu vēlētāju grupu aktivitāti, un vērojama izteikta sabiedrības polarizācija. Pēdējos desmit gados lejupslīdošu demokrātiju skaits ir dubultojies — šajā sarakstā iekļuvusi arī Ungārija, Polija un Slovēnija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu