Kāds karš biedē krievus • IR.lv

Kāds karš biedē krievus

Aleksejs Levinsons. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ronalds Pabērzs

Kremlis žvadzina ieročus pie Ukrainas un kāro atjaunot bijušo PSRS ietekmes sfēru, it kā NATO paplašināšanās Austrumeiropā nebūtu notikusi. Vai Krievijas sabiedrība gatavojas karam, Ir jautā sociologam Aleksejam Levinsonam no Levada centra

Sazināmies ar Alekseju Levinsonu videozvanā, jo pētnieks un viņa komanda strādā Maskavā. Kremlis nav liedzis sociologiem veikt savu darbu, par spīti tā augļiem — aptaujas rāda Krievijas sabiedrības apjukumu, samierināšanos ar korupciju un vienlaikus arī bailes no pastāvošās kārtības sabrukuma. Tomēr Putina režīms ir licis manīt, ka uzmanīgi vēro katru Levada centra soli, jau pirms vairākiem gadiem ierindojot organizāciju bēdīgi slavenajā ārvalstu aģentu sarakstā.

Levinsons neslēpj, ka šis statuss ievērojami apgrūtina ikdienas darbu un zināmus riskus radot arī intervija ar rietumu kaimiņvalsts žurnālistu laikā, kad Krievijas bruņotie spēki sapulcināti Ukrainas pierobežā. ASV izlūkdienesti lēš, ka šobrīd pavēli tur gaida ap 175 000 karavīru, kuri norīkoti kopā ar tankiem, tuvas darbības rādiusa ballistiskajām raķetēm un citu bruņojumu.

Vai pašus krievus šis saspīlējums uztrauc? «Šobrīd īsti nevaram runāt par ievērojamu nemierīgumu vai bailēm,» atbild Levinsons. «Es gan negaidītu no krievu sabiedrības lielu protestu šāda kara gadījumā. Krima tika uztverta kā veiksmes stāsts, bet ieilgušo situāciju Donbasā sabiedrība izvēlas ignorēt. Šī ir tāda «kā ir, tā jādzīvo» attieksme pret karošanu ar Ukrainu,» skaidro pētnieks. Turklāt pēdējos pāris gados 15—19% sabiedrības uzskata, ka Ukrainai un Krievijai vispār būtu jāapvienojas vienā valstī. Pēc Krimas okupācijas 2014. gada pavasarī pēkšņi tā domāja pat 28% aptaujāto, bet vēlāk atbalsts šādam scenārijam noslīdēja zem 10%.

Jāpiebilst, ka bailes no kara draudiem Krievijas sabiedrībā pēdējā laikā gan ir būtiski pieaugušas, taču runa nav par Ukrainu, bet gan par globālu konfliktu ar ASV vai NATO. No pasaules kara šogad baidās jau 62% krievu — tas ir lielākais rādītājs daudzu gadu laikā. Vēl vairāk krievi baidās tikai no tuvinieku saslimšanas, kas uztrauc 82%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu