Smadzeņu noplūde pretējā virzienā • IR.lv

Smadzeņu noplūde pretējā virzienā

Skotiete Vikija Broka nākamajos deviņos mēnešos plāno pieņemt darbā vēl 30 cilvēkus, kas nozīmēs, ka jau divas trešdaļas viņas firmas būs bāzētas Igaunijā. Foto — The New York Times
Stīvens Kāsls, © The New York Times News Service

Ilgus gadus Austrumeiropā uztraucās par uzņēmīgāko prātu aizceļošanu uz Rietumiem. Taču Igaunija tagad pievilina britu kompānijas, kuras vēlas strādāt Eiropas Savienībā, bet negrib ķēpāties ar finanšu šķēršļiem un regulām, kuras radījis Brexit

Savulaik Vikija Broka nemaz nevarēja parādīt kartē, kur atrodas Igaunija. Kad pagājušā gada decembrī viņa devās uz mazāko no Baltijas valstīm, sieviete līdzi paņēma tikai rokas bagāžu, domādama, ka tas būs īss brauciens. Taču nu jau pagājis gads, un tehnoloģiju uzņēmēja aizvien atrodas Tallinā, kur kļuvusi par vienu no tā dēvētās Brexit bēgļu kopienas. 

Savu iepriekš Skotijā bāzēto jaunuzņēmumu Broka ir sadalījusi divās daļās, no kurām viena tagad strādā Igaunijā, jo šī valsts īpaši labvēlīgi izturas pret uzņēmumiem, kuri vēlas izvērsties Eiropā, tajā pašā laikā izvairoties no dažādiem Brexit radītiem šķēršļiem.

Līdzīgi rīkojušies vairāki tūkstoši britu uzņēmumu — daļa no tiem tiešām reāli pārcēlusies uz Igauniju, gluži kā Broka, bet citi vienkārši mainījuši savas firmas reģistrācijas adresi. Tas viņiem palīdz atgūt to, kas tika zaudēts pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības: vienotu tirgu ar vairāk nekā 400 miljoniem iedzīvotāju. 

Šī pārcelšanās demonstrē vienu no Brexit negatīvajām sekām — kritiķi jau pirms tam brīdināja, ka britu eksportētājiem būs jārēķinās ar papildu birokrātiju, jauniem tirdzniecības ierobežojumiem un apgrūtinājumu piesaistīt jaunus darbiniekus no ārzemēm. Savukārt Igaunija priecājas par britu firmu pieplūdumu, it īpaši tehnoloģiju jomā, jo tas nozīmē papildu nodokļu ienākumus un vēl vairāk nostiprina šīs zemes kā inovāciju centra reputāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu