Garšīgo ziņu kolāža • IR.lv

Garšīgo ziņu kolāža

«Brīvdienās izguļos un ceļos bez modinātāja, kad organisms pats pasaka — «pietiek, jāceļas». Viena diena man ir tāda, kurā atļauts nedarīt neko, lai atpūtinātu smadzenes,» stāsta Normunds Skauģis. Foto — Edmunds Brencis
Krista Draveniece

SIA Lāči maizes ceptuves saimnieks un maizniekmeistars Normunds Skauģis

Babītes ezera krastā svaigi ceptu maizīšu smarža gaisā virmo nemitīgi. Tur Lāču ceptuvē dienu un nakti top cepumi, smalkmaizītes un kūkas, ko gandrīz katrs latvietis ir licis svētku galdā. 

Viesojoties maizniekmeistara Normunda Skauģa kabinetā, atrodam ne tikai Vairas Vīķes-Freibergas pasniegtu īpašu maizes cepšanas termometru, Normunda mammai reiz dāvātas māla gleznas, kas veltītas maizes cepšanas tēmai, bet arī vairāk nekā pusgadsimtu senas maizes ziņas. To gudrības, iespējams, ieceptas arī šodien radītajos našķos. Kolēģu dāvinātajā avīžu izgriezumu kolāžā no 1967. gada Latvijas populārākajiem laikrakstiem ir viss par un ap maizes cepšanu. 

Skauģa kabinets atrodas otrajā stāvā. Plašs logs paver skatu uz piebraucamo ceļu. Saimnieks var laipni pamāt katram viesim. Plauktos desmitiem grāmatu — gan paša, gan citu rakstītas. Uz galda dators, ūdens un kalendārs ar kolēģu dzimšanas dienām, lai neviena svētku diena nepaiet garām nepamanīta. Kopā ar patīkamo svaigu smalkmaizīšu smaržu šīs detaļas rada vairāk mājas, ne biroja atmosfēru.

Maizniekmeistars katru rītu ceļas pulksten 7. Jau darbā iedzer kafiju un ietur vieglas brokastis, bet pēc tam pārskata svarīgākos e-pastus. Jānoskaidro, kā pavadīta nakts ceptuvē, vai visi pasūtījumi izpildīti un atskaites kārtībā. Pārējā diena aizrit kustībā, gan iegriežoties ražošanā, gan tiekoties ar nodaļu vadītājiem, plānojot turpmāko nedēļu darba grafiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu