Apzināties kaitējumu videi un strādāt zaļāk • IR.lv

Apzināties kaitējumu videi un strādāt zaļāk

Zīmējums — Freepik
Jānis Vēvers

Tehnoloģiju rīki palīdz uzņēmumiem izmērīt pienesumu klimata izmaiņu veicināšanā, mainīties uz labu un arī daļēji izpirkt vainu, finansējot koku stādīšanu

Mūsdienās jābūt īpaši atrautam no realitātes, lai neko nezinātu par klimata pārmaiņām, globālo sasilšanu vai cilvēces ietekmi uz apkārtējo vidi. Par šiem jautājumiem regulāri spriež valstu līderi kā nupat ANO klimata pārmaiņu konferencē Glāzgovā, skolotāji bērniem māca skolā, un vides aktīvisti runā informatīvās kampaņās. Daudziem no mums ir vairāk vai mazāk skaidrs, ko varam mainīt savā ikdienā, lai palīdzētu planētai. Bet kā negatīvo ietekmi uz vidi var mazināt uzņēmumi? Jo īpaši nelieli un tie, kuriem nav ražotņu.

Atteikšanās no papīra dokumentu aprites birojā un darba benzīna vai dīzeļa automašīnu aizstāšana ar elektromobiļiem vai velosipēdiem ir labs sākums. Tie gan ir tikai daži no daudziem veidiem, kā ikdienas paradumos ieviest dabai draudzīgu uzvedību. Daļa no tiem neprasa īpašu piepūli, jo mūsu vietā darbu paveic modernās tehnoloģijas. Svarīgākais ir apzināties, kā kaitējam videi, un vēlēties to mainīt.

Palīdzība bez piepūles

Ņemot vērā vidusmēra cilvēka inertumu, vides aktīvisti un pasauli uzlabot griboši cilvēki izstrādājuši ne vienu vien tehnoloģiju rīku, kas «zaļu strādāšanu» padara pavisam vienkāršu. Nav nekur jāiet, nav jāpiedalās talkās vai jāatsakās no ikdienas labumiem. Tikai jāizmanto lietotnes, kuru izstrādātāji apņēmušies darīt labu planētai visu pārējo vietā. 

Viens no populārākajiem šādiem rīkiem ir interneta meklēšanas dzinējs Ecosia. Tā darbības princips ir pavisam vienkāršs — cilvēki vajadzīgo informāciju meklē ar Ecosia starpniecību, un tā saimnieki vismaz 80% no iegūtajiem līdzekļiem novirza koku stādīšanas programmai aptuveni 30 valstīs, piemēram, Brazīlijā, Burkinafaso un Indonēzijā. Lai lietotāji būtu droši, ka nauda tiek izlietota atbilstoši, programmas sākumlapā griežas skaitītājs, kurā lieliem cipariem uzrakstīts, cik jaunu koku šobrīd met ēnu karstajās zemēs. Raksta tapšanas brīdī platformas lietotāji jau bija finansējuši vairāk nekā 138 miljonu koku iestādīšanu, un jauns stāds saknes augsnē laiž ik pēc dažām sekundēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu