Kairišs: Latvija var būt pateicīga, ka uzbrukusi pandēmija, nevis Putins • IR.lv

Kairišs: Latvija var būt pateicīga, ka uzbrukusi pandēmija, nevis Putins

Ieva Jurjāne un Viesturs Kairišs. Foto: Reinis Hofmanis

“Mēs tagad spriežam, kāpēc cilvēki nevakcinējas. Pirmais — okupācijas sekas. Krieviski runājošie netic valdībai. Otrs — ar nereformētu izglītības sistēmu nogalinājām sabiedrības izglītotību. Gadiem neesam spējīgi izveidot jēdzīgu izglītības reformu,” intervijā žurnālam Ir saka režisors Viesturs Kairišs. Nule viņš kopā ar dzīvebiedri mākslinieci Ievu Jurjāni saņēma Spēlmaņu nakts lielo balvu par «režijas un scenogrāfijas absolūtu saplūsmi» izrādē Smiļģis Dailes teātrī.

Kairišs sarunā arī izsakās par mūsdienu demokrātiju: “Demokrātija vairs neiztur laiku, kad katrs indivīds tiešām kļuvis par indivīdu. Tas viss vairs neturas kopā, pat tāda šķietamās demokrātijas citadele kā Amerika ir gandrīz vai pilsoņu kara priekšā. Tāpēc jāsāk domāt par jauna veida savstarpējās komunikācijas un sadarbības mehānismiem. Lai kā tas nepatiktu, jāspēj runāt un meklēt kopsaucējus.”

Skarbi skan režisora vārdi – “Latvija var būt pateicīga, ka uzbrukusi ir pandēmija, nevis Putins, jo ir tik viegli te izraisīt viedokļu šķelšanos.”

Par vakcināju un situāciju ar antivakseriem Kairišs izsakās: “Diemžēl šobrīd veselais saprāts stāv nost no politikas, bet politika ir suverēns mehānisms. Manuprāt, tas vairs nedarbojas. Mēs taču redzam, ka milzīga tautas daļa pēkšņi iet pretī bezdibenim. Un te vairs nav krievi pret latviešiem… Nav skartas dziļākās nācijas pastāvēšanas vērtības, bet mēs jau nespējam šīs pretrunas pārvarēt.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu