Ačgārnie Antiņi • IR.lv

Ačgārnie Antiņi

15
Nellija Ločmele

Daudzi būs dzirdējuši par 10 000 stundām, kas jāpavada kādā nodarbē, lai kļūtu par īstu profesionāli. Pēc šāda standarta mēs visi varētu saukt sevi par pandēmijas profesionāļiem — galu galā, esam jau vairāk nekā pusotru gadu pavadījuši, trenējoties sadzīvot ar bīstamo vīrusu.

Hm, bet kāpēc mūsu rezultāti ar laiku kļūst tikai sliktāki? 

Kāpēc valdība, kura spēja ieklausīties ekspertu ieteikumos pandēmijas sākumā un panākt rekordzemus inficēšanās un mirstības rādītājus, tagad ar cietām sejām ignorē mediķu un citu speciālistu izmisīgos brīdinājumus par katastrofu un ir gatavi sūtīt nāvē tūkstošiem cilvēku? Epidemiologi lēš, ka pandēmijas murgs varētu beigties pavasarī, kad cilvēku vairākums būs vakcinēti vai izslimojuši. Diemžēl Latvijā trešais pandēmijas vilnis izvēršas šausmu scenārijā ar  pārpildītām slimnīcām un krematorijām, un valdības nespēju rīkoties izlēmīgi krīzes novēršanā. Esam kļuvuši nevis gudrāki, bet gļēvāki un vājāki. Kaut kāds ačgārnais Zelta zirgs, kurā Antiņš trešajā varoņdarba mēģinājumā gāžas tieši bezdibenī.

Šajā Ir numurā varēsit uzzināt, uz kādām ekspertu prognozēm valdība balstīja savu slēgtās sēdes lēmumu par ārkārtas situācijas ieviešanu — līdz šim nepubliskotie matemātiskie modeļi rāda vīrusa nāvējošo izplatību un kaitējumu veselības sistēmai, piedāvājot risinājumu ceļus. Eksperti un mediķi ir vienisprātis, ka valdības reakcija ir pārāk novēlota un vāja, lai vīrusa ugunsgrēku apdzēstu. «Neviens to nedzēš — varbūt bērni ar lejkanniņām, bet ugunsdzēsēji nav atbraukuši,» saka NMPD vadītāja Liene Cipule.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu