Nolaupīts, tāpēc izglābts • IR.lv

Nolaupīts, tāpēc izglābts

2
Kanīzija katehisma (1585) oriģināls apskatāms LNB izstādē Atgriešanās. Senākā dzīvā grāmata latviešu valodā, taču grāmata ir arī digitalizēta un iznākusi faksimilizdevumā. LNB publicitātes foto
Ieva Puķe

Petra Kanīzija latviešu valodā publicēto kabatas formāta katehismu zviedru karaspēks no Rīgas aizveda uz Upsalu. 400 gadus pēc šī notikuma, kā arī autora 500. jubilejas gadā grāmatas oriģināls aplūkojams LNB

Kabatas formāta grāmatiņa pergamenta vākos. Spodra, neizbalējusi, taču gandrīz 500 gadu veca. Uzšķirtajā atvērumā — baušļi vecajā ortogrāfijā, dīvainā, tomēr salasāmā latviešu valodā: «Tev nebūs nokaut. Tev nebūs laulību pārkāpt…» 

Šis slavenais Kanīzija katehisms līdz 19. decembrim apskatāms Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izstādē Atgriešanās. Senākā dzīvā grāmata latviešu valodā. Šis eksemplārs 1585. gadā nodrukāts Viļņā. Kad 1621. gadā Rīgu ieņēma Zviedrijas karaļa karaspēks, tas kļuva par trofeju, armijai iztukšojot Rīgas Jezuītu kolēģijas bibliotēku. «Ienaidniekam piederošās grāmatas var iznīcināt, bet var arī aizvest līdzi kā simbolisku un materiālu vērtību,» vēstīts izstādes pieteikumā. «Pirms 500 gadiem rakstītā latviešu valoda veidojās divās savstarpēji nošķirtās un naidīgās kopienās. Reformācijas laikā latviski tika radīti teksti — dievkalpojumu kārtība — un tulkotas baznīcas dziesmas Rīgas luterāņu draudzes vajadzībām. Arī katoļi [t. sk. Rīgas Jezuītu kolēģijas biedri] pierakstīja tekstus latviski.» 

Ir zināms, ka vecākais iespiestais teksts latviešu valodā izdots 1525. gadā, bet gājis bojā reformācijas laika reliģisko grupu cīņās. Tāpēc nīderlandiešu jezuīta Petra Kanīzija (1521—1597) katehisms ir senākā līdz mūsu dienām saglabājusies grāmata latviešu valodā.

«Nevajag pārvērtēt šādas grāmatas autorību — tā domāta praktiskai lietošanai, vairāk saistīta ar jezuītu misijas darbu nekā ar specifisko personu,» norāda izstādes kurators, vēsturnieks Gustavs Strenga. «Tas bija bestsellers katoļu ticības propagandēšanai, kurā ļoti vienkāršos vārdos izskaidrotas katoļu ticības galvenās idejas un dogmas.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu