Augsta enerģija un atbildība • IR.lv

Augsta enerģija un atbildība

Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Centrālās laboratorijas un Veselības centru apvienības valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa karjeru biznesā sāka ar uzaicinājumu veikt auditu laboratorijā. Tolaik viņa provinces slimnīcā bija nostrādājusi 23 gadus un par uzņēmējdarbību pat nesapņoja

Ja Stellu Lapiņu pašu mēģinātu pārtulkot medicīnas zīmju sistēmā, viņai atbilstošākais atveids, šķiet, būtu vitamīni — bet tik iedarbīgi, kādus vēl neviens nav iedomājies saražot. Enerģijas un optimisma pilna, Repharm grupas uzņēmumu Centrālā laboratorija un Veselības centru apvienība valdes priekšsēdētāja 2021. gada rudeni, kad Covid-19 krīzes kārtējais vilnis milst, iesākusi ar ņipru skatu nākotnē — viņasprāt, ar pandēmiju dzīvosim šo gadu, vēl mazliet pēc tam, un tad situācija uzlabosies, jo cilvēki būs masveidā vakcinējušies vai ieguvuši imunitāti mazāk veiksmīgā veidā — izslimojot. 

Pēc izglītības bioloģe un pieredzējusi laboratorijas speciāliste, Lapiņa labi izprot pandēmijas apstākļus. Viņas ieguldījums cīņā ar viltīgo infekciju izmērāms konkrētos skaitļos. Piemēram, 22% no visā valstī veiktajām vakcīnām pret Covid-19 realizētas viņas vadītajos uzņēmumos. Tagad darbi nosliekušies uz citu pusi — skolu testēšanu. Centrālā laboratorija, vēl pirms testēšanas algoritma maiņas septembrī, spējusi uzņemties 10 tūkstošus testu dienā.

Lapiņas stāsts biznesā ir neparasts, jo viņa kā spožs talants šajā jomā nokļuva jau pusmūžā — pēc daudziem medicīnā nostrādātiem gadiem. Centrālo laboratoriju viņa pārņēma tieši pēc 2009. gada ekonomiskās krīzes valstī un no mazas pārvērta par vienu no ietekmīgākajiem spēlētājiem valstī. Šobrīd tā ir viena no lielākajām ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā ar 65 filiālēm, 25 Covid-19 paraugu savākšanas punktiem. 2009. gadā Centrālajā laboratorijā strādāja 70 cilvēku un uzņēmuma apgrozījums bija 1,5 miljoni eiro. Tagad ir vairāk nekā 450 darbinieku, pērn apgrozījums pārsniedza 31 miljonu eiro un peļņa bija 11 miljoni eiro. 

Bet 2016. gadā Repharm Lapiņas darba pienākumiem, pašai ar prieku piekrītot, tika pievienots vēl viens milzis — Veselības centru apvienība (VCA), kas apvieno 12 poliklīnikas un piecus doktorātus gan Rīgā, gan lielākajos reģionos un nodarbina vairāk nekā 1200 cilvēku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu