Žurnāls: Par savu veselību un Covidpass atbildīgs katrs pats • IR.lv

Žurnāls: Par savu veselību un Covidpass atbildīgs katrs pats

Ilustrācija — Freepik

Vakcinācijas temps krītas, bet Covid-19 izplatība pieaug. Tāda ir pēdējo nedēļu situācija Latvijā. Pieaug arī no ārvalstīm ievesto gadījumu skaits. Jūlijā šis skaitlis svārtījās no 39 līdz 87 gadījumiem nedēļā, bet aizvadītajā nedēļā konstatēti jau 112 ievesto vīrusa gadījumu. SPKC dati rāda, ka saslimušie visbiežāk Latvijā ieradušies no Turcijas, Krievijas, Spānijas un Lielbritānijas, tomēr valstu saraksta augšgalā stabili turas arī Nīderlande, Francija un Grieķija.

Līdztekus priekam par iespēju ceļot vērojams arī ceļotāju izbrīns par to, ka, atgriežoties Latvijā, nav tikuši pārbaudīti dokumenti — Covidpass, vakcinācijas vai pārslimošanas sadarbspējīgs apliecinājums un veiktie Covid-19 testi, raksta žurnāls Ir.

Lūgt uzrādīt Covidpass un citus katras valsts prasītos apliecinājumus ir aviokompāniju pienākums un atbildība. Teorētiski cilvēks bez QR koda un pārējiem Covid-19 laika ceļošanas dokumentiem nedrīkstētu atrasties ne lidostā, ne lidmašīnā. Tomēr Ir aptaujāto ceļotāju pieredze ir dažāda — vieniem QR kodi pārbaudīti tik rūpīgi, ka reiss kavējies, citiem mājupceļā uz Latviju lūgts uzrādīt tikai iekāpšanas karti. Raibākie stāsti ir par nacionālo aviosabiedrību airBaltic, kuras galvenais akcionārs ir valsts. Mēģinājumi noskaidrot, kādēļ dažādos reisos atšķiras dokumentu pārbaudes stils, nevainagojas ar skaidrām atbildēm. Solījumi uz jautājumiem atbildēt rakstiski izrādās formalitāte — e-pastā pienāk ziņojums, kurā teikts, ka pasažieru veselība un drošība ir airBaltic galvenā prioritāte un lidkompānija veicot stingru pasažieru pārbaudi atbilstoši valstu izdotajiem noteikumiem.

Pildot ieceļošanas anketas uz Spāniju vai Franciju, ceļotāji ievērojuši, ka tās ir sarežģītas. Piemēram, lai iegūtu spāņu piešķirto QR kodu, anketai elektroniski jāpievieno pabeigtas vakcinācijas vai izslimota Covid-19 apliecinājums, testu rezultāti, precīza uzturēšanās adrese. Savukārt, lai atgrieztos Latvijā, mūsu valsts prasītā Covidpass anketa ir vienkārša. Jāatzīmē tikai atbildes «jā» vai «nē». Nekādi vakcinācijas vai testu apliecinājumi nav jāpievieno.

Tas rada iespaidu, ka tiek dota brīva vieta meliem un nepatiesas informācijas sniegšanai. Īpaši ceļotājiem ES robežās, kur, kā noskaidrojām, dokumentus pārbauda pārvadātājs vai nepārbauda neviens.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu