Pašu atbildība • IR.lv

Pašu atbildība

Ilustrācija — Freepik
Laura Dumbere

Šovasar daudzi steigušies atkal izbaudīt ceļošanas priekus, taču diemžēl šim zelta mākonim ir melna maliņa — SPKC apkopotie dati liecina, ka strauji audzis ievesto Covid-19 gadījumu skaits. Tas liek jautāt, vai ieceļotāju Covidpass kontrole un pašizolācijas uzraudzība tiek veikta pietiekami rūpīgi

Vakcinācijas temps krītas, bet Covid-19 izplatība pieaug. Tāda ir pēdējo nedēļu situācija Latvijā. Pieaug arī no ārvalstīm ievesto gadījumu skaits. Jūlijā šis skaitlis svārtījās no 39 līdz 87 gadījumiem nedēļā, bet aizvadītajā nedēļā konstatēti jau 112 ievesto vīrusa gadījumu. SPKC dati rāda, ka saslimušie visbiežāk Latvijā ieradušies no Turcijas, Krievijas, Spānijas un Lielbritānijas, tomēr valstu saraksta augšgalā stabili turas arī Nīderlande, Francija un Grieķija. 

Līdztekus priekam par iespēju ceļot vērojams arī ceļotāju izbrīns par to, ka, atgriežoties Latvijā, nav tikuši pārbaudīti dokumenti — Covidpass, vakcinācijas vai pārslimošanas sadarbspējīgs apliecinājums un veiktie Covid-19 testi. 

Personīgā pieredze

7. jūlija reiss Rīga—Malaga. Spānijas lidostā ceļotājus sagaida dokumentu kontroles dubultais ugunsmūris. Pirmā instance noskaidro, vai esi saņēmis Spānijas Veselības ministrijas QR kodu. Tūristi, kuri to nav izdarījuši, tālāk netiek. Otrā instance izmēra pieres temperatūru un noskenē QR kodu, tad atver datorā tavas anketas saturu, salīdzina pases datus un pārliecinās, ka esi iesniegumam elektroniski pievienojis tiešām savu, nevis kādas citas personas vakcinācijas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Tikai tagad esi laipni lūgts Spānijā! Redzams, ka šī procedūra attiecas arī uz Spānijas valstspiederīgajiem. Tas rada drošības sajūtu — nevienam negodprātīgam un bezatbildīgam ceļotājam caur šo pārbaužu sietu nav cerību izslīdēt nemanītam. 

14. jūlija reiss Malaga—Rīga. Pie bagāžas kontroles spāņi prasa tikai pasi un iekāpšanas karti. Atskanot uzaicinājumam sākt iekāpšanu, gatavojies, ka tagad lūgs uzrādīt arī ieceļošanai Latvijā iegūto QR kodu un sadarbspējīgo vakcinācijas apliecinājumu. Nekā. Pārsteidzoši ātri sabirstam zaļastainajā airBaltic lidmašīnā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu