Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Grieķijas otrās lielākās salas Evijas (nepilnus 200 km uz ziemeļiem no Atēnām) iedzīvotāji un viņu mīluļi glābjas no mežu ugunsgrēkiem pludmalē. Foto — Scanpix

ANO starpvaldību ekspertu grupa pirmdien publiskoja jaunu ziņojumu par neatgriezeniskām klimata izmaiņām, kas radušās cilvēka darbības rezultātā. Saskaņā ar ziņojumu gaisa vidējā temperatūra tuvākajos 20 gados paaugstināsies par 1,5 grādiem. Ja tas notiks tik strauji, ledus 2050. gadā Arktikā būs reta parādība. Eksperti prognozē, ka pasaules okeāna līmeņa paaugstināšanās vairs nav apturama un negatīvajā scenārijā līdz gadsimta beigām paaugstināsies par metru.

Iznīcinoši mežu ugunsgrēki pagājušajā nedēļā plosījās otrajā lielākajā Grieķijas salā Evijā. Tūkstošiem cilvēku pametuši mājas, izdeguši ap 90 000 ha meža. Ugunsgrēki ielenkuši arī Grieķijas galvaspilsētu Atēnas. Gaisa temperatūra Grieķijā bija sasniegusi 47 grādus. Savukārt Krievijas ziemeļos mežu ugunsgrēki Jakutijā apdraudēja vairāk nekā desmit apdzīvotas vietas, notikusi iedzīvotāju evakuācija.


Svētdien ar svinīgu olimpiskā karoga nodošanu Parīzei noslēdzās  32. vasaras olimpiskās spēles Tokijā. 2024. gadā tās notiks Francijā. Tā kā sportistiem Japāna Covid-19 dēļ bija jāatstāj 48 stundu laikā pēc pēdējām sacensībām, noslēguma parādē piedalījās maz atlētu. Kopumā visvairāk medaļu — 113 — izcīnīja ASV sportisti, kuriem sekoja Ķīna ar 88. Latvija izcīnīja divas medaļas — zeltu 3×3 basketbolā un bronzu svarcelšanā.

Lidsabiedrība Irākas aviolīnijas pagājušajā nedēļā nolēma uz desmit dienām pārtraukt lidojumus uz Minsku. Šie lidojumi ir galvenais veids, kā irākieši sasniedz Baltkrieviju, no kurienes nelegāli šķērso Lietuvas robežu. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) telefonsarunā ar Irākas ārlietu ministru Fuādu Husainu aicināja Irākas valdību novērst Irākas pilsoņu nelegālu ieceļošanu Eiropā caur Baltkrieviju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu