Daumants Vidiņš, laikap­stākļu skaidrotājs • IR.lv

Daumants Vidiņš, laikap­stākļu skaidrotājs

Raidījuma nosaukums LaikApziņa izdomāts ar nodomu, jo laikapstākļi ietekmē mūsu domāšanu. «Cik izpētīts, cilvēki labāk jūtas vasarā. Kurš tad vasarā skumst? Citos gadalaikos noteikti vairāk!» prāto Daumants. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Bez mitas saulains laiks ir garlaicīgs, domā ģeogrāfs, gids un raidījumu vadītājs Daumants Vidiņš. Viņam patīk aizraujoši laikapstākļi. Tad, kad daba plosās ne pa jokam. Desmit gadu vecumā uzzinājis, ka mākoņi rodas no ūdens, puika izdomāja — palīdzēs mākonīšiem augt. «Ar cerību, ka izveidosies kāds negaiss, dārzā ar šļūteni lēju peļķes.»

Taču tagad Daumants palīdz cilvēkiem izprast laikapstākļus. Viņa Facebook lapā LaikApziņa divas reizes nedēļā tiek publicēti video, kuros Daumants ne tikai atklāj jaunāko prognozi, bet arī dalās ar interesantiem faktiem par laika apstākļiem pasaulē un skaidro, kāpēc daba uzvedas tieši tā. 

Pirms vairāk nekā 10 gadiem ieguvis ģeogrāfa izglītību, Daumants saņēma negaidītu studiju biedra, pazīstamā laika ziņu vīra Toma Briča piedāvājumu kopā veidot laika ziņas Latvijas Radio un portālam Lsm.lv. Divus gadus eksperti strādāja tandēmā, līdz 2017. gadā abu ceļi šķīrās. Daumants pievērsās tūrisma jomai un atgriezās savā skolas gadu pilsētā Liepājā. «Taču laika ziņu lauciņš dvēselē un prātā palika tukšs. Par laimi, draugi Liepājā teica — vajag veidot laika ziņas!» Pagājušās vasaras vidū viņš sāka filmēt un ievietot Facebook, bet drīz viņa atraktīvās prognozes pamanīja portāls Liepajniekiem.lv, ar ko nu Daumants sadarbojas. Reizēm filmēt viņam palīdz kāds paziņa, bet Daumants cer, ka nākotnē savu raidījumu varēs attīstīt augstākā līmenī un darboties kopā ar komandu.

Kas laikapstākļu ekspertam sakāms par šīs vasaras tveici un pagājušās ziemas sniega segu? «Cilvēki vienmēr romantizē atmiņas par veciem laikiem. Tagad, lūk, bija tās kārtīgās ziemas un vasaras!» Planētas klimats vienmēr bijis mainīgs. Patlaban tas strauji sasilst, un līdz ar to mainās arī gaisa kustības, viņš skaidro. Notiek blokādes, piemēram, virs Austrumeiropas izveidojas milzīgs anticiklons un neļauj cikloniem iekļūt pie mums. «Ja tā notiek, vasarā ir karsts, bet ziemā gluži pretēji — ir skaidras debesis, bet saulīte spīd maz, un viss siltums izgaro kosmosā.» Šīm blokādēm mēdz būt cikli — tad tās atkārtojas vairākus gadus pēc kārtas. Tā bijis 70. un 80. gados, no kuriem daudzi atceras sniegotās ziemas un karstās vasaras. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu