Kā veicināt vakcinēšanos? • IR.lv

Kā veicināt vakcinēšanos?

22
Līga Ozoliņa

Loterija ir viens no «burkāniem», ar kuriem Veselības ministrija un valdība paredzējusi mudināt vakcinēties neizlēmīgos, lai līdz rudenim būtu sasniegts vismaz minimālais pūļa imunitātei nepieciešamais 70% vakcinācijas līmenis

Pusgadu pēc tam, kad Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, pilnībā vakcinēti ir tikai nedaudz vairāk kā 30% iedzīvotāju. Saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) datiem tas ir otrs zemākais rādītājs Eiropas Savienībā. 

Gada sākumā problēma bija trūkstošās vakcīnas vai pieejamas bija ne tā kārotākā ražotāja potes, savukārt šobrīd, pēc ECDC datiem, ko apstiprina arī Veselības ministrijas sniegtā informācija, Latvijai piegādātas un vakcinējamos gaida ap 600 000 visu veidu — Comirnaty (Pfizer /BioNTech), Moderna, Vaxzevria (Astra Zeneca) un Janssen (Johnson&Johnson) — vakcīnu. Diemžēl vēlme vakcinēties mazinās — krītas gan kopējais vakcinācijas temps, gan pirmās potes saņēmēju līkne. Piemēram, aizvadītajā nedēļā no nedaudz vairāk nekā 70 000 veiktajām vakcinācijas potēm tikai nedaudz vairāk kā 20% veidoja pirmā deva.  

Saprotot, ka tie aptuveni 30% iedzīvotāju, kuri vakcinēties gribēja un savu poti ir dabūjuši, izaicinājums ir sākt pārliecināt aptuveni 40% neizlēmušos nogaidītājus. Otrdien lemjot par to, kā motivēt šo sabiedrības grupu, valdība vienojās darboties trīs virzienos: piestrādāt pie vēl trāpīgākas informēšanas kampaņas, īstenot vērienīgo «valsts mēroga projektu» Covid-19 loteriju, kā arī rast veidus, kā atsevišķām nozarēm un profesiju pārstāvjiem noteikt vakcinēšanos par obligātu.

Informēt, informēt, informēt

Jau ar nākamo nedēļu tiks sākta jauna nacionāla mēroga reklāmas kampaņa, ministrus valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Kampaņas pamatvēstījums būs: «Bez vakcīnas nav uzvaras». Turklāt jūlijā iecerēts izstrādāt arī Covid-19 digitālās komunikācijas stratēģiju, kas ir īpaši svarīga, lai plašās dezinformācijas apstākļos nodrošinātu informētu lēmumu pieņemšanu par vakcināciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu