Vāveres ritenī • IR.lv

Vāveres ritenī

1
Jānis Kronis. Foto — Kristīne Madjare
Zane Radzobe

Ražīgi nostrādājis pandēmijas laiku, aktieris Jānis Kronis prāto, ka teātrim tomēr būs jāmainās, lai noķertu jauno cilvēku auditoriju

Jānis Kronis (31) pandēmijas laikā, šķiet, ir viens no visvairāk nodarbinātajiem Latvijas teātru aktieriem. Projekti rindojas cits pēc cita, turklāt pretēji daudziem teātra māksliniekiem, kuru darbi gaida labākus laikus, lai izietu pie skatītājiem, Jāņa izrādes ir redzamas, dzirdamas un baudāmas arī šobrīd. 

Latvijas skolēni attālinātā formā pārceļas simt gadu tālā nākotnē, lai režisores Ingas Tropas-Fišeres Misijā Zeme pārdomātu ekoloģijas jautājumus. Pārdaugavā ikvienam bez maksas izstaigājami Ojāra soļi — Kroņa izlolota audioekskursija pa Ojāra Vācieša dzīvi un dzeju. Valtera Sīļa Noklausies, interaktīvā audioizrādē par VDK uzraudzību pagājušā gadsimta 80. gados, Kronis ne tikai ierunājis čekista Jansona tekstu, bet līdz ar režisoru ir arī scenārija autors.

Ko nozīmē būt pašnodarbinātam aktierim pandēmijas laikā? Kāpēc teātris ir vajadzīgs sabiedrībai? Vai Kronis pārliecinās vakcinēties šaubīgos? Viņam ir atbildes.

Krīt cauri visiem sietiem

Kroņa aktiera karjeras sākums daudzējādā ziņā ir Latvijas teātrim raksturīgs. Intervijās Jānis stāsta, ka izvēle studēt aktiermākslu bijusi gandrīz vai nejauša, lai gan acīmredzot  personiski svarīga, ja reiz topošais mākslinieks nemeta plinti krūmos, kad Latvijas Kultūras akadēmijas durvis ar pirmo reizi neatvērās. Pedagogi viņu slavē, kolēģiem patīk ar viņu sastrādāties, kritiķiem — skatīties, bet plašākai publikai Kroņa vārds droši vien izsaka maz. Ja vien aktīvi neinteresējaties par neatkarīgo teātru repertuāru vai nesekojat Re:Baltica sociālajiem tīkliem, jo Jānis ir arī YouTube platformai veidotā raidījuma Starp citu seja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu