Kontrabandista ekstravagances • IR.lv

Kontrabandista ekstravagances

Galvenā varoņa Riverta lomā aktieris Kaspars Dumburs (pa kreisi). Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Kokaīna ceļi deviņdesmitajos — Andreja Ēķa veidotais seriāls Nebaidies ne no kā

Šomēnes noslēgusies Andreja Ēķa veidotā seriāla Nebaidies ne no kā pirmā sezona. Tas skaļi pieteikts kā «viens no šokējošajiem seriāliem», kas «caur viena cilvēka prizmu demonstrē laiku Latvijas vēsturē, par kuru līdz šim atklāti runājis tikai retais». Citiem vārdiem — stāsts balstīts narkokurjera Rolanda Priverta autobiogrāfijā un vēsta par narkotiku kontrabandu deviņdesmitajos. Un vēl — atstāsta galvenā varoņa dzīves gājumu, pretendējot atklāt to, kālab viņš izvēlējies eksistenci otrpus likumam.

Skaļa tēma tālu skan

Narkobiznesa aizkulisēs līdz šim lielākoties ielūkojušies žurnālisti, nevis pašmāju kinoveidotāji. Pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica 2014. gadā publicēja gandrīz stundu garu materiālu par Baltijas narkotiku pārvadātājiem jeb tā sauktajiem mūļiem, kas atrodas Latīņamerikas cietumos. Arī Priverta «karjera» un odiozā personība iepriekš aplūkota TV3 Ziņu dienesta un Aijas Stikānes veidotajā sižetā Kokaīna kurjers. Priverts, ko televīzijā rādīja 2009. gadā. Savukārt narkotiku tirdzniecības tēmai savā debijas pilnmetrāžā Amatieris 2008. gadā pieskārās režisors Jānis Nords — atminieties, galvenais varonis naudu piepelnījās, tirgojot narkotikas!

Lai kas būtu pamudinājis Ēķi pievērsties narkotiku drāmai — aizvadītajos gados populārie seriāli, piemēram, Narcos (Netflix) vai pēkšņa interese par Priverta skaudrajiem «piedzīvojumiem» —, stāstā par kokaīna kontrabandu neapšaubāmi ir daudz intriģējošu «āķu», kuri ne tikai piesaista skatītāja uzmanību, bet arī to notur. Skaļu, plašu un spraigu tēmu izvēle (sports, karš, sekss) raksturo daļu Ēķa iepriekšējo darbu — arī to, kuros viņš līdzdarbojies kā scenārists vai producents, piemēram, Sapņu komanda 1935 (2012), Baiga vasara (2000) vai nesen režisētie Svingeri (2016).

Cietums un butaforijas

Taču pateicīgas, pat sensacionālas tēmas izvēle nav vienīgā veiksmīgi izskaitļotā seriāla komponente. Pēc labākajām seriālu tradīcijām Nebaidies ne no kā tiek attīstītas vairākas sižeta līnijas. Viena šķetina Kaspara Dumbura atveidotā varoņa (dēvēta par Rivertu) kursēšanu pāri robežām, vedot aizliegtās kravas, otra — ielūkojas viņa bērnībā un jaunības gados. Lai arī seriāla veidotāji Riverta personības izpētē neieslīgst, ir skaidrs, ka labākas dzīves vārdā viņš kopš mazotnes ir gatavs pārkāpt likumu. Bērnībā viņš kaimiņa pagrabā nočiepj konservu burku, bet vēlāk no svešām mašīnām izmanīgi nozog riepas, lai tās pārdotu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu