Grūti iznīdējama kaite • IR.lv

Grūti iznīdējama kaite

1
Pauls Raudseps

Vakcinācija var izrādīties tikai daļējs risinājums pandēmijas savaldīšanai

Pandēmija vēl ne tuvu nav pieveikta, bet svētku mielasta pušķošanas komitejas jau rosās pilnā sparā.

Brāļu Kaudzīšu slātavieši un čangalieši un viņu tuvredzīgā ārišķība ir grūtāk iznīdējama par jebkuru vīrusu. Tā nu varam vērot, kā sabiedrības dienas kārtība sakuplo ar «vispārīgu dancošanu sentēvu garā, proponētu no komitejas asesora un applaudisemangas direktora» jeb, šajā gadījumā, ministres Šuplinskas kundzes, un kā mediķu un epidemiologu brīdinājumi netiek ievēroti, bet «kārtībniekus norāja un norīkoja gandrīz pie malas, jo tādu ākstu, tirgus sargu un cilvēku dīdītāju še nemaz nevajagot». Taisni brīnums, ka latvji jau pirmās tautas atmodas laikā neiepazina nacionālajai identitātei tik būtisko hokeju — tad Pietuka Krustiņš noteikti steigtu notriept seju sarkanbaltsarkanu un sacerētu odu «Olē! Olē, olē, olē!», Prātnieks ievāktu no citiem naudu, lai rīkotu pasaules čempionātu, un Ķencis, kā jau ticīgs cilvēks, lūgtos, lai Dievs vīrusa cienīgtēvam dotu tādu prātu, ka tas atturētos aplaist ar slimību karsējus, ja nu kādi nonāktu tribīnēs.

To visu noskatoties, draud grimšana rūgtas ironijas dumbrājā. Nevajadzētu gan tam ļauties, jo cīņa ar Covid-19 solās būt gara. Arī nākamajos mēnešos un gados būs nepieciešams spēks, lai saglabātos ja ne laba, tad vismaz ciešama epidemioloģiska situācija un tiktu novērsta stāvokļa bīstama pasliktināšanās.

Pēdējo mēnešu pieredze liek domāt, ka paredzamā nākotnē nenotiks cerētā atgriešanās pilnīgā pirmspandēmijas normalitātē. Jau kopš pagājušā pavasara, kad sērga daudzviet plosījās nekontrolēti, izeju no krīzes saskatīja tā sauktajā «pūļa imunitātē». Ja pietiekami liels skaits iedzīvotāju vai nu pēc saslimšanas vai vakcinēšanas attīstījis imunitāti pret vīrusu, tas pakāpeniski izzūd, jo nevar vairs atrast upurus, kuros vairoties un turpināt izplatīties. Vienbrīd lēsa, ka nepieciešams nodrošināt imunitāti apmēram 70% iedzīvotāju, lai sasniegtu šo drošības salu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu