Mutāciju brīvlaišana • IR.lv

Mutāciju brīvlaišana

Jauni kapi Brazīlijas pilsētā Manausā, kur vīrusa mutācijas dēļ vēlreiz saslimst cilvēki, kas vienreiz Covid-19 jau izslimojuši. Foto — Scanpix
Marians Blasbergs, Rafaela fon Bredova, Veronika Hakenbroha, Kristofs Šults un Kunals Purohits, © Der Spiegel

Īpaši lipīgas koronavīrusa mutācijas, kas vispirms parādījās Indijā un Brazīlijā, tagad izplatās pa visu pasauli. Ja tās neizdosies savaldīt, vīruss var pārveidoties un mums var draudēt jauna pandēmija un pret vakcīnām rezistentas mutācijas

Neviens nezina, vai apģērbu tirgotājs Mumtazs Šaihs izdzīvos. Viņam ir 48 gadi, un tas nav tipisks vecums, kurā cilvēki mirst no Covid-19. Taču vīruss SARS-CoV-2 šobrīd visā Indijā pļauj dzīvības ar vēl nepieredzētu vērienu, ieskaitot megapoli Mumbaju. 

Šaihs ir viens no tūkstošiem Covid-19 pacientu, kura dzīvība ir nāves briesmās. Daudziem ir gandrīz neiespējami saņemt palīdzību, jo vīruss ir pārņēmis visu valsti ar tādu joni, ka veselības sistēma ir uz sabrukšanas robežas. 

Kad pirms trim nedēļām Mumtazam kļuva grūti elpot un viņu aizveda uz slimnīcu, tajā bija beidzies skābeklis, un pacientu nevarēja pieslēgt pie mākslīgās elpināšanas aparāta. Pulksten divos naktī no slimnīcas piezvanīja Mumtaza sievai Šahnazai un māsīcai Sidrai Patelai, kuras nespēja noticēt teiktajam, — viņām tika ieteikts pašām sameklēt skābekli. Taču jārēķinās, ka rezerves esot mazas visur. 

Burtiski trīs dienas pirms tam kādā citā slimnīcā Mumbajas nomalē nomira 11 pacienti, jo ārstiem vienkārši vairs nebija skābekļa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu