Par gaismu un izlēmību • IR.lv

Par gaismu un izlēmību

9
Valdis Zatlers. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Pirms 31 gada ārsts Valdis Zatlers kā katarsi piedzīvoja Latvijas neatkarības atjaunošanu. Pirms desmit gadiem Valsts prezidents Zatlers ierosināja referendumu par Saeimas atlaišanu. Šobrīd Valdis Zatlers apbrīno sabiedrības pacietību un gaida izlēmīgāku valdības darbošanos

Kad jautāju Valdim Zatleram, kas balsta šodienas Covid-19 nogurdinātā latvieša patriotisma sajūtu, viņš nosauc trīs lietas: valoda, brīvības apziņa un skaista zeme. Arī pacietība. 

Vēsturē iegājis gan ar leģendāri retorisko jautājumu «kas es esmu?», gan rīkojumu nr. 2 par Saeimas atlaišanu, šodien Zatlers pēc aktīvas dalības politikā netīko. Tomēr aizvien tiek aicināts uz sabiedriski politiskām diskusijām medijos, kur reizēm sašķeļ un reizēm atsvaidzina gaisu ar asi un skaidri formulētu viedokli. 

Mēs tiekamies Valda Zatlera lauku namiņā. Aiz loga plosās aprīļa putenis, kamīnā rūc uguns un pie Zatlera kājām skaļi krāc viņa uzticamais suns Olivers. Sarunā jūtams viņa profesijas,  Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītāja un ķirurga, tvēriens — vai nu griezt vai negriezt! Atbildēt uz jautājumu pamatīgi vai uzreiz pateikt, ka nav, ko teikt. Tieši izlēmības un skaidras valodas trūkums ir tas, ko Zatlers pārmet pašreizējai valdībai. 

Kā personīgi atceraties 1990. gada 4. maiju, kad tika nobalsots par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu?
Balsojumu mēs visi atceramies kā vienu no emocionālākajiem brīžiem mūžā. Notika lielas pārmaiņas, kuras bija sākuši paši cilvēki. Bija ļoti augsts pašapziņas līmenis. Šodien grūti iedomāties, ka izredzes balsojumam nemaz nebija simtprocentīgas. Neatkarības pretinieku bija apmēram tikpat daudz, cik mūsu, kas vēlējās brīvu Latviju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu