Kad veiksminieki raud • IR.lv

Kad veiksminieki raud

1
Vilis Kasims

Romāns Mazliet dzīvības mudina uz līdzcietību pasaulē, kur rētas bieži ir neredzamas

Lasot Hanjas Janagiharas romānu Mazliet dzīvības, to vairākkārt nākas nolikt malā un piecelties, izstaigāties, izvēdināt galvu — ne tikai sāpīgo notikumu, bet arī vispārējās nenovēršamības sajūtas dēļ. Lai cik veiksmīga būtu izvērtusies dzīve, bērnības traumu pēcgrūdieni to spēj sagraut jebkurā brīdī, amerikāņu rakstniece atgādina atkal un atkal, līdz arī lasītājs negribot sāk domāt, cik gan atbrīvojoša varoņiem varētu būt atpestīšanās no realitātes mokām.

Romāna centrā ir četri dažādās jomās talantīgi draugi, kas iepazīstas universitātes laikā un turpina uzturēt tuvas attiecības arī nākamajās desmitgadēs. Grāmatas sākumā iepazīstam viņus visus, taču stāstījums pakāpeniski pievēršas Džūdam — apķērīgam jaunajam juristam ar pārvietošanās traucējumiem un mīklainu bērnību. Pirmajā brīdī skaidrs ir tikai tas, ka viņa personību ir veidojis kāds liels, sāpīgs notikums, kas tiek rūpīgi turēts noslēpumā. «Sākumā viņš klusēja, lai sevi pasargātu, taču gadu gaitā šis ieradums bija kļuvis gandrīz nomācošs un valdīja pār viņu, nevis otrādi,» saka rakstniece. 

Šī bērnības pieredze ir kā melnais caurums: novērotājam neredzams, taču iznīcinošs spēks, no kura ietekmes loka ir neiespējami izrauties. Visvairāk jau Džūdam pašam, kurš to cenšas pārvarēt vienīgajā sev zināmajā un saprotamajā veidā — graizot ādu ar žileti un citādi darot sev pāri.

Kad viņa bērnības mīkla beidzot atklājas, pakāpeniski saredzamas kļūst traumas izaudzētās metastāzes vīrieša prātā. Un tad sākas patiešām smagākā grāmatas daļa, kad nākas iekrampēties krēsla rokturos un sakost zobus, sekojot Džūda cīniņiem ar sevi un tuviniekiem, kas cenšas palīdzēt, bet netiek pielaisti vairāk kā izstieptas rokas attālumā. Un cilvēkiem, kas izliekas par palīgiem, bet patiesībā tikai iegrūž viņu jaunos bezcerības dziļumos. Kā nekā — «Visās briesmīgākajās varbūtībās ir ietverti cilvēki. Un visās labajās tāpat.» Un reizēm ir grūti saprast, kuri cilvēki ko nesīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu