SAB: Krievija īsteno pasākumus Navaļnija komandas diskreditācijai • IR.lv

SAB: Krievija īsteno pasākumus Navaļnija komandas diskreditācijai

3
No kreisās: īstais Leonīds Volkovs; no labās - viltvārdis. Foto no Twitter
Satversmes aizsardzības birojs

Pirms mēneša ar Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija viltus pārstāvi tikušies Saeimas Ārlietu komisijas deputāti, šādas tikšanās bijušas arī abu pārējo Baltijas valstu parlamentāriešiem un vēl vairāku Eiropas valstu politiķiem, atzinis Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA). Trešdien krāpnieki izjokoja arī sabiedrisko mediju – Latvijas Televīziju (LTV), kas izlielījās runājusi ar Volkovu, kurš LTV  informējis par Krievijā pazīstamā blogera Jurija Dudja stāšanos Navaļnija biroja vadītāja amatā. LTV ceturtdien savu alošanos atsaukusi.

Publicējam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) paziņojumu par Krievijas īstenoto maldināšanu.

Maldināšanai pakļauti arī Latvijas mediji un institūcijas

Konstatēti vairāki gadījumi, kad pie Latvijas medijiem un arī valsts institūcijām vēršas krāpnieki, kas, izliekoties par Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, iesaistās dialogā, piedāvā telefonintervijas vai videotikšanās.

SAB vērš uzmanību, ka tā ir maldināšana. Visticamāk, par Leonīdu Volkovu uzdodas un saziņā ar politiķiem, institūcijām un arī medijiem Rietumvalstīs, tajā skaitā Latvijā, iesaistās tā dēvētie “pranksteri” no Krievijas Vovans un Leksus. Īstajā vārdā Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs.

Maldināšana notiek pēc sekojoša modeļa: sākotnēji medijiem vai organizācijām tiek atsūtīts e-pasts, kura sūtītājs iepazīstina sevi kā ar Navaļnija komandas pārstāvi Leonīdu Volkovu un piedāvā sniegt savu redzējumu par situāciju ar Navaļniju un opozīcijas aktivitātēm Krievijā. Tālāk tiek uzsākta sarakste, kas atstāj ticamu un autentisku iespaidu. Sadarbībā iesaistītajiem nereti tiek prasīta kāda cita potenciālā “upura” kontaktinformācija, ar ko maldināšanas ķēde izplatās tālāk.

SAB vērtējumā šajā gadījumā maldināšanas mērķis ir graut Navaļnija atbalstītāju reputāciju, Rietumu medijiem un starptautiskai sabiedrībai radīt nedrošību kontaktos ar viņa komandas pārstāvjiem. Pašlaik šis ir īpaši aktuāls jautājums Krievijas iekšpolitikā.

Vēršam uzmanību, ka Leonīds Volkovs 8.aprīlī ar sava Facebook konta starpniecību jau vērsa uzmanību uz to, ka viņa vārdā tiek izsūtītas maldinošas ziņas, kā piemēru minot, ka tādu saņēmusi EDSO Parlamentārā asambleja. Šīs ziņas tiek sūtītas no e-pasta adreses [email protected] un saziņai norādīts Polijas telefons. SAB zināms, ka arī Latvijas institūcijas ziņu saņēmušas tieši no šīs e-pasta adreses.

“Pranksteri” Vovans un Leksus šā gada februārī organizējuši arī videozvanu ar Amnesty International amatpersonām, sarunas gaitā uzdodot provokatīvus jautājumus. Vēlāk videomateriāls ievietots arī “pranksteru” YouTube kanālā. Maldinošās sarunas laikā izskanējusī informācija izmantota arī Krievijas televīzijas kanālā Rossija 24, tādējādi diskreditējot Amnesty International vadību un pieņemtos lēmumus. Līdzīgas ietekmes operācijas tikušas īstenotas pret Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un Dānijas amatpersonām, kur Krievijas pārstāvji izlikās par Baltkrievijas Lukašenko režīma opozicionāri Svetlanu Tihanovsku.

Lai arī tā dēvētie Krievijas “pranksteri” Vovans un Leksus sevi pozicionē kā neatkarīgus aktīvistus, SAB vērtējumā viņu darbība tiek koordinēta un pilnībā atbilst Kremļa politiskajām interesēm un ir Krievijas mērķtiecīgi īstenota ietekmes operācija.

SAB aicina Latvijas valsts institūcijas, nevalstiskās organizācijas un medijus rūpīgi izvērtēt un pārbaudīt piedāvātos sadarbības projektus un dialoga partnerus. Dažāda veida viltus identitātes un arvien komplicētākas manipulēšanas tehnikas Krievijas īstenotajās ietekmes operācijās tiek izmantotas arvien biežāk. Saņemot e-pastu, telefona zvanu vai ziņu sociālajos tīklos no potenciālā dialoga partnera, aicinām pārliecināties par sūtītāja patieso identitāti – izpētīt personas pārstāvētās organizācijas oficiālo mājas lapu vai verificētos sociālo tīklu kontus, tajā skaitā salīdzināt kontaktinformāciju. Pat ja e-pasts saņemts no identiskas adreses, kas norādīta mājas lapā, atbildi rakstot, iesakām nelietot automatizēto atbildes funkciju, bet gan no jauna ierakstīt adresi e-pasta lodziņā.

Komentāri (3)

_Lamata_ 26.04.2021. 12.56

Šķiet, ka IR aizmirsis, ka Krievijā eksistē Putina opozīcija. Tai nekāds atbalsts netiek sniegts. Visi ieciklējušies uz vienu deficīta uzmanības sindroma slimnieku Navaļniju , kuru atbalsta vienīgi viņa fani. Putinam netraucē viņa krievu šovinisms. Toties latvieši bez izvēles atbalstīs jebkuru , kurš pateiks, ka ir Navaļnija atbalstītājs. Kārtējo reizi Latvijas politiķi ir izgāzušies. Izrādās , jebkurš krievu jokdaris spējīgs apmuļķot Latvijas politiķus bez propagandas iesaistīšanas.

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > _Lamata_ 26.04.2021. 14.23

    Nekādas opozīcijas Putinam nav, ja neskaita, varbūt, līdz 5% margināļu, jo 87% iedzīvotāju (99% krievu), krimnašistu – kolorādu, ir kolektīvais putins. Impērasts Navaļnijs ir viņa pretinieks, tikai nu nekādi nav mūsu draugs.
    Ja tiktu sniegts atbalsts, tam būtu jātiek krievu paverdzinātām civilizētām tautām, bet ne citiem krieviem, kas Putina vietā vienmēr izbaros līdzīgu, vai vēl lielāku drausmoni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 22.04.2021. 17.08

Ar ko, bez pielaižu anulēšanas pēc Antonijas ielas nama rīkojuma, nodarbojas SAB un konkrēti čekas sūdu maiss, Maizītis, kamēr Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Polijas un citu valstu speciālie dienesti ķer krievu spiegus un atmasko pašu nodevējus? Navaļnijs nesarīkos Krievijā atveseļojošo Pilsoņu karu ar 15 – 20 miljoniem uz elli aizdevušos krimnašistu un kolorādu, WWII noziegumu mantinieku, tāpēc mums par viņu nav jāsatraucas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu