Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Savu pirmo lidojumu uz Marsa pirmdien veica ASV kosmosa pārvaldes NASA helikopters Ingenuity, kas tur ieradās februārī kopā ar pašgājēju robotu Perseverance. Nelielais helikopters sver 1,8 kilogramus un darbojas ar četrām litija baterijām. Simboliski šo lidojumu salīdzina ar brāļu Raitu pirmās propelleru lidmašīnas izmēģinājumu 1903. gadā, kas palīdzēja likt pamatus mūsdienu aviācijai. Foto — Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka «pienācis laiks izbeigt Amerikas ilgāko karu» — ASV karaspēks jāizved no Afganistānas līdz 11. septembra teroristu uzbrukuma ASV 20. gadadienai. Līdztekus no Afganistānas tiks izvesti arī citu NATO dalībvalstu spēki. Baidens solīja turpināt nemilitāru atbalstu Afganistānai.

Pagājušajā nedēļā Vācijas, Francijas, Polijas, Lietuvas un Ukrainas līderi aicināja Krieviju atvilkt karaspēku no Ukrainas robežām. Krievija pie robežas un Krimā koncentrējusi vairāk nekā 150 000 militārpersonu, sacīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels. Pagājušajā nedēļā Baltijas valstu ārlietu ministri kopējā darba vizītē Kijevā apliecināja solidaritāti ar Ukrainu. 

Čehija sestdien paziņoja, ka no valsts izraidīs 18 Krievijas vēstniecības darbiniekus. Viņus tur aizdomās par saistību ar munīcijas noliktavu sprādzieniem 2014. gadā Vrbeticē. Svētdien NATO pārstāvis un arī Lielbritānijas ārlietu ministrs paziņoja par atbalstu Čehijai, kas noskaidrojusi, ka sprādzienu laikā valstī uzturējušies Krievijas specdienesta aģenti Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus britu izmeklētāji tur aizdomās par Sergeja Skripaļa saindēšanu ar Novičok Solsberijā 2018. gadā. Krievija pirmdien kā atbildi uz Čehijas lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pirmdien no ieslodzījuma vietas pārvests uz cietuma slimnīcu. Navaļnijs cietumā badojas jau 20 dienas. ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks svētdien brīdināja Krieviju par sekām, ja Navaļnijs nomirtu cietumā. Arī 78 pasaulē pazīstami kultūras darbinieki sestdien atklātā vēstulē aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atļaut Navaļnijam sniegt medicīnisku palīdzību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu