Sievietes spēcinās biznesa eņģeļi un labi bērnudārzi • IR.lv

Sievietes spēcinās biznesa eņģeļi un labi bērnudārzi

Linda Skota. Foto no personīgā arhīva
Juris Kaža

Arī 21. gadsimtā sievietes uzņēmējas sastopas ar dzimuma diskrimināciju, uzskata Oksfordas Universitātes profesore Linda Skota

Oksfordas Universitātes Saīda Biznesa skolas (Said Business School) emeritētā profesore uzņēmējdarbības un inovāciju nozarē Linda Skota (Linda Scott) ir sarakstījusi virkni akadēmisku pētījumu par sieviešu nevienlīdzīgo situāciju biznesa vidē. Viņas grāmata The Double X Economy par sieviešu situāciju ekonomikā un šķēršļiem, kas kavē stāvokļa uzlabošanu, šobrīd tiek tulkota vairākās valodās. 

Bet marta beigās profesore Skota uzstājās konsultāciju uzņēmuma Novatore rīkotā virtuālā seminārā Latvijā. Neilgi pirms uzstāšanās Linda Skota, atrodoties dzimtajā Amerikā, piekrita sarunai ar žurnālu Ir Nauda.

Jūsu galvenā pētnieciskā interese saistīta ar dzimuma un dzimtes lomām ekonomikā.
Sieviešu iespējas attīstīt savu biznesu ir ierobežotas. Daudzās valstīs sievietes pat dibina uzņēmumus biežāk nekā vīrieši, un šiem uzņēmumiem agrīnā attīstības fāzē ir tikpat labi, ja ne labāki rezultāti kā vīriešu veidotajiem. Taču, sasniedzot zināmu attīstības līmeni, sieviešu dibinātie uzņēmumi vairs neaug tik ātri. Iemesls ir strukturāla atšķirība — sievietēm vēsturiski bijusi mazāka teikšana pār kapitālu, it īpaši ģimenēs. Runa ir arī par sabiedrībā valdošiem, bieži pat neapzinātiem, aizspriedumiem, kas ietekmē lēmumu pieņemšanu. 

To var novērot arī Austrumeiropā. Kad Pasaules Bankas vajadzībām veicu pētījumu par Moldovu, konstatēju, ka sieviešu dibinātiem un vadītiem biznesiem veicas labāk nekā vīriešu līdz brīdim, kad tiem nepieciešams papildu kapitāls izaugsmei. Tad uzņēmumus bieži pārpērk vīrieši, un vēlāk to izaugsmi piedēvē «vīriešu biznesiem». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu